Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Zvětšené kolárny podpoří týden mobility

10.09.2013, 15:34

Ve spolupráci s Městskou policií Ostrava opět připravujeme pro návštěvníky akce dvě bezplatné hlídané kolárny v areálu akce. Jejich kapacita bude v letošním roce výrazně navýšena, a to až na 7 500 kol. Zvětšením koláren se hlásíme k mezinárodnímu projektu European Mobility Week a podporujeme alternativní formy dopravy k automobilům.

Kolárna byla poprvé zřízena před třemi lety na popud návštěvníků akce, kdy Městská policie Ostrava, tradiční účastník akce od prvního ročníku, prezentovala možný systém fungování evidence a úschovy kol. A kolárna se stala okamžitě hitem mezi návštěvníky a předmětem chvály. „Patří za to obrovské poděkování strážníkům Městské police Ostrava, kteří od roku 2010 zajišťují evidenci, hlídání i výdej bicyklů a jsou garantem koláren, které jsou dnes v areálu akce již dvě,“ podotýká vedoucí projektu Pavel Boháč ze sdružení Jagello 2000, která Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR organizuje.

Kolárny jsou umístěny u vchodu č. 1 a 2 do areálu a zaznačeny jsou v plánku areálu. K velkému zájmu o kolárny přispívá také skutečnost, že areál je bezprostředně napojen na tzv. Jantarovou stezku, tedy mezinárodní cyklistickou trasu č. 5 Krakov – Morava – Vídeň. Ta prochází také Ostravou, a proto se ostravští strážníci zaměřují rovněž na trasu mezi krajským městem a letištěm. „Podél trasy dohlíží na bezpečnost cyklistů hlídky ostravských strážníků na kolech. Možná, že si jejich výkonu řada cyklistů ani nepovšimne, ale v celkovém kontextu je zapojení Městské policie Ostrava do celého projektu velice významné,“ vysvětluje Pavel Boháč.

Neméně důležitá je pak role samotného Statutárního města Ostrava, díky kterému se mohou v rámci aktivit města Dny NATO v Ostravě hlásit k mezinárodnímu projektu European Mobility Week, a to se svoji kampaní „Na Dny NATO v Ostravě na kole!“. „Dlouhodobě se zaměřujeme na podporu alternativních forem dopravy k automobilům. Proto úzce spolupracujeme s Českými drahami, podporujeme turistiku a pěknou procházku přes CHKO Poodří a již zmíněnou cykloturistiku. Například také tím, že letos bychom rádi nabídli možnost bezplatného hlídání kola až 7 500 cyklistům,“ připomíná Pavel Boháč.

Podle něj jde především o zlepšování komfortu pro návštěvníky, který však s sebou přináší také finanční náklady. „Jsme proto rádi, že již od samotného počátku iniciativu koláren podporuje jeden z důležitých partnerů akce, společnost Johnny Servis,“ upozorňuje Pavel Boháč. Právě ploty a zábrany této společnosti, které zároveň slouží jako nosiče bicyklů, jsou „stavebním kamenem“ koláren.

Na závěr je potřeba podotknout, že tak jako u parkovišť aut i u koláren občas může dojít k zácpě. „I přes své letošní výrazné posílení nemohou městští strážníci ovlivnit rychlost odbavení cyklistů, kteří přijedou například naráz ve větších skupinkách. Pokud chceme, a je to také v zájmu majitelů kol, aby odjeli z areálu akce na stejném kole, na kterém přijeli, musí se přizpůsobit způsobu a rychlosti evidence. A ta ošálit nelze,“ uzavírá s trochou nadsázky a úsměvem Pavel Boháč.

Čtěte také:

Plánujete jet na akci na kole?
 
 
 
 
 
 
 
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.