POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Unikátní turbovrtulový bojový letoun Beechcraft AT-6 poprvé na Dnech NATO

10.09.2015, 07:58

Nově modernizovaný dvoumístný lehký letoun pro přímou leteckou podporu Beechcraft AT-6 bude premiérově k vidění na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Letoun spadá do speciálního druhu vojenské letecké techniky, jehož význam v posledních letech stále roste. 

„Jsme rádi, že našim návštěvníkům můžeme nabídnout premiérovou ukázku tohoto zajímavého letounu od firmy Beechcraft. Stroj bude umístěn v dobře přístupné ploše ve středu areálu, kde budou návštěvníci moci obdivovat největší lákadla show, jako třeba demonstrátor nového letounu Aero L-39NG. Ten zde bude mít dokonce světovou premiéru,“ komentuje Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Nový model od společnosti Beechcraft Corporation vychází z konceptu rozšířeného stroje T-6 Texan II, který je součástí arzenálů například Spojených Států, Kanady, Velké Británie nebo Izraele. Beechcraft AT-6 navazuje na dlouho technologickou tradici vývoje letadel sahající až do roku 1932, kdy byla firma založena. Během druhé světové války se na 90 % amerických posádek bombardérů cvičilo na upravených verzích stroje Beechcraft Model 18.

O lehké bojové letouny s turbovrtulovými motory se zajímají také vyspělé státy, které reagují na měnící se povahu bezpečnostních hrozeb a technologický postup. Beechcraft AT-6 je pro civilní potřeby užíván při přírodních katastrofách v misích Search and Rescue či jako průzkumný letoun pořizující letecké snímky.

ANALÝZA NATOAKTUAL.CZ: Turbovrtulové bojové letouny: staronová kategorie na vzestupu

Vojenské nasazení je díky letovým vlastnostem letounu opravdu univerzální. Beechcraft AT-6 lze užít pro důkladné střežení námořních či pohraničních oblastí nebo výzvědné lety s plnou výzbrojí. Předností letounu je nový motor Pratt & Whitney Canada PT6A-68D s výkonem 1600 koní, který má v kategorii lehkých turbovrtulových bojových letounů zcela nejlepší poměr výkon – váha. Letoun může být vyzbrojen dvěma kulomety ráže 12,7 mm, kanóny o ráži 20 mm, malé konvenční či laserem naváděné letecké pumy, ale především laserem řízené rakety, vše kompatibilní s výzbrojí využívanou Severoatlantickou aliancí. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER