POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Speciální partnerský stát

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jako jedna z mála akcí v Evropě nabízí koncept speciálního partnerského státu pro jedinečnou prezentaci vybrané země, jež na akci může v mimořádném rozsahu představit své ozbrojené síly, bezpečnostní složky, ale rovněž i produkty firem působících v obranném a bezpečnostním průmyslu. Promítá se rovněž do větší účasti významných hostů z dané země na akci - politiků, vrchních představitelů zúčastněných jednotek a složek, bezpečnostních odborníků i zástupců komerčních společností. 

Koncept speciálního partnerského státu byl přijat v roce 2014 a od té doby se již stal velmi úspěšnou součástí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, která výrazně přispěla k rozvoji a obohacení akce.

Přehled partnerských států z předchozích let:

Při 100. výročí založení samostatného Československa a jeho ozbrojených sil se v roce 2018 role partnerského státu ujaly Spojené státy americké, které ke vzniku našeho státu značně přispěly. Na mošnovském letišti ukázaly jak svou leteckou, tak poprvé i pozemní obrněnou techniku. Tu reprezentovaly hlavní bojový tank M1 Abrams a bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley. Armáda byla navíc zastoupena dvojicí bitevních vrtulníků AH-64 Apache. Letectvo vyslalo „obry“ v podání strategického bombardéru B-52 Stratofortress, tankovacího letounu KC-135 Stratotanker a přepravního C-17 Globemaster, ty byly doplněny dvojící legendárních stíhacích letounů F-16 Fighting Falcon. Poprvé se na Dnech NATO představil i víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom námořní pěchoty. Mimořádný zážitek přinesla i pochodová hudba amerického letectva v Evropě.

Slovensko v roce 2017 představilo široké spektrum vojenských, leteckých i policejních jednotek a jejich výzbroje, prezentoval se rovněž slovenský obranný průmysl. Mezi dynamickými ukázkami zazářil pplk. Martin Kuterka, jež si za vystoupení s letounem MiG-29 odnesl cenu pro nejlepší leteckou ukázku. Své stroje předvedla ve vzduchu i slovenská vládní letka, jejíž Tu-154 na Mošnově zažil svou veřejnou derniéru před vyřazením ze služby. Vzhledem k nepřízni počasí byl průlet vládní letky jediným bodem nedělního letového programu, kromě nich se ve vzduchu objevily pouze vrtulníky podporující pozemní ukázky. Za zmínku stojí i to, že policie a vojenská policie na akci přivezly přes dvacet služebních psů.

Německo se v roce 2016 zasloužilo o dosud největší prezentaci v historii konceptu speciálního partnerského státu, jednalo se rovněž o největší prezentaci německých ozbrojených sil a bezpečnostních složek na území České republiky či Československa. Ozbrojené síly byly zastoupeny letectvem, pozemními silami, námořnictvem a silami podpory, dále bylo možno vidět techniku policie, celní správy, Německého červeného kříže či Spolková služba technické pomoci (THW). Celkem tak na Letiště Leoše Janáčka Ostrava dorazilo přes 220 příslušníků z těchto osmi bezpečnostních složek, kteří přivezli na 50 kusů techniky. Mnohé jednotky využily tuto příležitost k tomu, aby na akci prezentovaly rovněž přeshraniční spolupráci se svými českými protějšky. 

Švédsko v roce 2015 zaznamenalo významné prvenství, když jako první stát v historii akce využilo strategickou leteckou přepravu, aby mohlo na mošnovském letišti ukázat výzbroj pozemních jednotek. Alokovalo pro to své přidělené hodiny z mezinárodního programu Strategic Airlift Capability, díky tomu byl navíc posléze letoun C-17 Globemaster III z tohoto programu hlavní atrakcí švédských statických ukázek. Mezi přepravenými vozidly byl např. dělostřelecký systém Archer či bojové vozidlo pěchoty CV-90. Dále se představily i čtyři letouny Švédské historické letky, jež spolu s českým JAS-39 Gripen předvedly jedinečný průlet strojů z produkce firmy Saab.

Polsko bylo v roce 2014 první zemí, jež se ujala role speciálního partnerského státu. Navázalo tak na svůj mimořádný vztah s touto akcí, kdy bylo rovněž prvním zahraničním účastníkem na prvním ročníku Dne NATO v Ostravě v roce 2001. Přesto se za celou historii akce jednalo bezkonkurenčně o nejrozsáhlejší prezentaci polských ozbrojených sil, kdy svou techniku představily vzdušné síly, námořnictvo, pozemní síly a speciální síly. Bojový tank Leopard 2 se předvedl dokonce v dynamické ukázce, letectvo pak nabídlo širokou přehlídku strojů ze své výzbroje. 

Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER