POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Letošním partnerským státem Dnů NATO bude Rumunsko

15.03.2019, 15:40

Rumunsko přijalo roli speciálního partnerského státu letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Během návštěvy Prahy to oznámila rumunská předsedkyně vlády Viorica Dancilaová. Návštěvníci akce se tak na Letišti Leoše Janáčka Ostrava mohou těšit na výraznou účast rumunských ozbrojených a bezpečnostních sil.

„„Rumunsko přijalo nabídku, aby se stalo zvláštní partnerskou zemí na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR,“ uvedla Viorica Dancilaová během jednání s premiérem Andrejem Babišem v Praze. Jakou konkrétní techniku a jednotky letos Rumunsko na dvoudenní přehlídku do Ostravy vyšle, ovšem zatím neprozradila. Rumunsko chce nicméně prezentovat schopnosti a prostředky vzdušných i pozemních sil a zároveň také techniku a vybavení jednotek pro mimořádné situace ministerstva vnitra.

Koncept speciální partnerské země této akce (Special Partner Nation) poprvé organizátoři akce zavedli v roce 2014, kdy se jí stalo Polsko, o rok později Švédsko. Ve velkém rozsahu v roce 2016 prezentovalo své ozbrojené síly Německo, v roce 2017 partnerskou zemí bylo Slovensko a vloni pak Spojené státy. Rumunsko je tak v pořadí šestou partnerskou zemí. V rámci Evropy jde o naprosto unikátní koncept podpory, který jiné bezpečnostní akce a airshow nemají. 

Jednání českého premiéra Andreje Babiše s rumunskou předsedkyní vlády Vioricou Dancilaovou. Foto: Úřad vlády ČR

„Pro Českou republiku je ctí, že se Rumunsko na důležité vojensko-civilní akci představí v tak širokém měřítku. Je to poprvé, kdy partnerskou účast oznámil přímo předseda vlády a během oficiálních jednání,“ konstatoval Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které největší bezpečnostní show každoročně pořádá. Podle něj to dokládá, jakou prestiž Dny NATO v Ostravě za dobu svého trvání získaly. Pavlačík připomněl, že letos obě země slaví 100 let bilaterálních diplomatických vztahů, 70. výročí NATO a 30 let od pádu komunismu. Česká republika navíc oslavuje 20 let Členství v Alianci.

Spojenectví mezi Československem a Rumunském platilo už v meziválečném období v rámci takzvané Malé dohody, rumunští vojáci pomáhali osvobozovat Československo na konci druhé světové války. Později pak jako člen Varšavské smlouvy se Rumunsko odmítlo podílet na invazi do Československa v roce 1968.

V dosavadních ročnících akce se na mošnovském letišti představilo pouze rumunské letectvo, naposledy loni na statické ukázce s transportním letounem C-27J Spartan. Předtím v roce 2016 mohli návštěvníci vidět v divácky velmi žádané letecké ukázce také stíhací letoun MiG-21 LanceR. Při rumunské premiéře v roce 2010 své schopnosti v dynamické ukázce předvedl i letoun IAR 99, výrobek rumunské firmy Avioane Craiova. Prezentace národního obranného průmyslu je přitom jedním z cílů konceptu partnerského státu.

"Přestože se již na některých webech objevily přehledy techniky, kterou má na Dny NATO Rumunsko vyslat, vyjednávání dosud nejsou uzavřena. Tradičně tedy budeme podrobnosti o rumunské účasti zveřejňovat po jejím oficiálním potvrzení," uzavírá Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

 

 

 

 

 


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER