POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Trojice historických letounů se předvede v jedinečných leteckých ukázkách

06.09.2018, 16:58

Stoleté výročí založení Československa a jeho ozbrojených sil se bude odrážet napříč celým víkendovým programem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Vzhledem k výjimečnosti ročníku bude rozsáhlý prostor věnován historické vojenské technice na statických i dynamických ukázkách. A právě v leteckých vystoupeních se objeví slavné letouny Jak-3, Spitfire Mk.XVI a MiG-15UTI.

Zatímco sovětský stíhací letoun Jak-3 bude se svým britským protějškem Spitfire Mk.XVI připomínat období druhé světové války, stíhací letoun MiG-15UTI reprezentuje již studenoválečnou éru. Po boku nejmodernějších letounů rovněž vystupujících v dynamických ukázkách tak bude trojice těchto strojů ilustrovat zároveň i technologický pokrok, jímž si stíhací letouny za posledních více než 70 let prošly.

„Jsme velice rádi, že se nám ve spolupráci se Slezským zemským muzeem podařilo jejich účast s civilními operátory dojednat, a návštěvníci tak budou mošnovské letiště opouštět s dalším jedinečným zážitkem,” vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Tyto legendární letouny se navíc v rámci programu představí v samostatných dynamických ukázkách hned za sebou, kdy se tak divákům naskytne možnost jejich srovnání.”

Sovětský letoun Jak-3 patřil za druhé světové války k nejmenších a nejlehčích stíhacím strojům, avšak tyto atributy vykompenzoval svým mimořádným výkonem. V poválečném období pak několik let působil ve službách například jugoslávských vzdušných sil. Ještě známější než Jak-3 je stíhací letoun Supermarine Spitfire, který se proslavil především v bitvě o Británii a s nímž operovali i českoslovenští letci. Spitfire Mk.XVI představuje jednu z mnoha verzí tohoto letounu, jenž byla využívána pro operace v nízké nadmořské výšce.

Tuto legendární trojici uzavírá MiG-15UTI, jež je zástupcem prvního proudového letounu masově zavedeného do československého letectva. Zúčastněný stroj je navíc dvoumístnou cvičnou verzí tohoto typu letounů, jež byly licenčně vyrobeny v továrnách Aero Vodochody, generálního partnera akce. V roce 2013 byl zakoupen společností Czech Flying Legends, která ho na loňských Dnech NATO divákům představila na statické ukázce a jež ho za podpory firmy BGS poskytne i letos.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER