POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Premiéra dronu: britský bezpilotní letoun Watchkeeper

04.09.2019, 13:33

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zažije další významnou premiéru. Poprvé se zde představí britský průzkumný bezpilotní letoun Thales Watchkeeper britské armády. Jedná se o první takto velký bezpilotní letoun na akci vůbec.

I když se v minulosti na akci bezpilotní letouny (UAV), jako Raven nebo ScanEagle, několikrát objevily, jednalo se vždy o menší stroje s kratším doletem. Thales Watchkeeper můžeme oproti tomu zařadit do kategorie větších bezpilotních letounů a svými rozměry až třikrát převyšuje již zmíněný ScanEagle. Britský bezpilotní letoun bude umístěn na statické ukázce. Letoun však na letiště v Mošnově sám nepřiletí, o jeho pozemní transport se tak postará 47. královský dělostřelecký pluk, který je jako jediný vybavený tímto dronem.

„Bezpilotní letouny zastávají v dnešní době čím dál důležitější roli v armádách po celém světě a jsme rádi, že můžeme návštěvníkům akce představit zástupce i této kategorie strojů,“ podotýká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Watchkeeper se navíc řadí mezi nejmodernější letouny ve své kategorii, když dosáhl plné operační schopnosti teprve v minulém roce.“

Bezpilotní letoun Thales Watchkeeper WK450 vznikl na začátku tisíciletí primárně jako průzkumný letoun. Díky desetimetrovému rozpětí křídel a schopnosti operovat ve vzduchu až 17 hodin se Watchkeeper řadí mezi velké bezpilotní letouny a po modifikaci je možné jej vybavit řízenými střelami LLM Fury. Doposud jediným uživatelem tohoto letounu jsou britské pozemní síly, které disponují zhruba padesáti letouny Watchkeeper a které jej nasadily už v roce 2014 v Afghánistánu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER