POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Německé námořnictvo ukáže svou leteckou výbavu

12.05.2016, 14:40

Díky statusu speciálního partnerského státu se mohou návštěvníci 16. Dnů NATO v Ostravě & 7. Dnů Vzdušných sil AČR na rozsáhlou prezentaci německého námořnictva, které na mošnovském letišti představí tři typy letounů, které má aktuálně ve výzbroji - průzkumný letoun P-3C Orion a záchranářské vrtulníky Sea King i Sea Lynx.

Německo se tak ujalo role partnerského státu opravdu ve velkém stylu. Přestože stále probíhají jednání s letectvem, pozemními silami a nearmádními složkami, již nyní je jasné, že jeho prezentace bude opravdu mimořádná.

"Německé námořnictvo na Mošnov  posílá tři z celkových čtyř svých typů letounů, což svědčí o tom, jak velkou váhu Německo přikládá svému partnerskému statusu. Navíc se nejedná o účast jen rozsáhlou, ale i velmi zajímavou např. z hlediska premiér," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Kromě vrtulníku Sea King, který byl u nás k vidění již v roce 2014, se zde ostatní stroje představí poprvé. V případě Orionu se bude jednat dokonce o dvojitou premiéru, protože tentýž letoun představí i norské letectvo."

Čtěte také: Partnerským státem letošního ročníku Dnů NATO bude Německo

Letecká složka německého námořnictva má dvojí úlohu. Jednak provádí letecký průzkum a jednak poskytuje pomoc plavidlům v nouzi. K průzkumu a ochraně výsostných vod slouží především letouny P-3C Orion, které jsou vybaveny detektorem ponorek i protiponorkovou výzbrojí. Pro průzkum mohou sloužit i víceúčelové vrtulníky Sea Lynx, které mohou operovat z frigat a křižníků a které lze využít i pro výsadky na jiná plavidla. Německo jej mělo představit na Mošnově už před rokem, byl však kvůli technickým důvodům odvolán. Přesto tento stroj návštěvníci loňských Dnů NATO mohli spatřit, a to díky britskému námořnictvu, jež jej vyslalo dokonce na letovou ukázku.

Oproti tomu helikoptéry Sea King vzhledem ke své velikosti operují z pozemních základen a jejich primárním účelem jsou pátrací a záchranné operace, evakuace, pomoc při katastrofách a taktická přeprava. Přesto mohou být vybaveny i protilodními raketami a účastnit se tak bojové činnosti.

Všechny letouny německého námořnictva se na letošních Dnech NATO představí na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER