POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Největší německá účast nabídne eurofightery a premiéry vrtulníků

24.07.2014, 15:16

Německo potvrdilo svou historicky největší účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR a na mošnovské letiště vyšle na statickou ukázku celkem pět strojů. Kromě dvou návštěvníkům známých stíhačů Eurofighter Typhoon to budou ve svých premiérových představeních dva lehké vrtulníky Bo 105 a jeden vrtulník WS-61 Sea King.

„Jedná se o výrazný příspěvek na naši akci, kdy Německo nabídne rovnou dvě premiéry. První představení na akci to bude také pro německé námořnictvo a armádu,“ komentuje německou účast předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Nejedná se navíc o stroje, jež by byly k vidění často, a tak věříme, že návštěvníci tuto historicky největší německé účast a společné představení techniky Luftwaffe, Heer i Marine ocení.“

MBB Bo 105 je víceúčelový užitkový vrtulník, který představí Armádní letecká škola z Bückeburgu. Je to téměř dvanáctimetrový šestimístný vrtulník sloužící  v německé armádě od roku 1972. Rozšířen je po celém světě jako stroj pro policejní, záchranné, pátrací a jiné služby, v době svého vzniku byl navíc vybaven revolučním tuhým rotorem.

„Další ze strojů představí 5. námořní letecké křídlo německého námořnictva a bude jím záchranářský vrtulník Westland WS-61 Sea King,“ představuje dalšího z účastníků Pavlačík. Sea King vychází z amerického vrtulníku S-61 Sikorski.

Posledním z představovaných letounů bude stíhač Eurofighter Typhoon, který je na Mošnově od roku 2007 častým hostem, zatím naposledy jej v loňském roce návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě představilo v dynamické ukázce rakouské letectvo. Letos by oba stroje na statické ukázce měly patřit 31. taktické letce „Boelcke“, jež se akce účastnila už v roce 2009, avšak ještě s letouny Tornado.

Nebude se však jednat o jediné zástupce Německa. Na mošnovské letiště po loňské premiéře plánuje návrat i saská policie, která hodlá ještě rozšířit svou účast. O podrobnostech budeme samozřejmě informovat až po jejich potvrzení.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER