POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Litva zopakuje loňskou rozsáhlou účast

17.03.2017, 07:55

Jedním ze států, které tradičně oznamují svou účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR mezi prvními, je Litva. Nejinak je tomu letos, kdy se její vzdušné síly představí na mošnovském letišti ve stejné sestavě jako loni, tedy s transportním letounem C-27J Spartan, cvičným strojem L-39 a vrtulníkem AS-365.

Litva tak vzhledem k absenci stíhacího letectva nabídne průřez svými vzdušnými silami, kdy předvede jak transportní schopnosti v podání C-27, víceúčelový vrtulník AS-365 a cvičný letoun L-39.

"Jak víme i ze zpravodajství, Litva bere vzhledem ke svému nevyzpytatelnému sousedovi prezentaci vojenských schopností a spojeneckých závazků vážně a jsme samozřejmě rádi, že jedním z dějišť této prezentace je i naše akce," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Loni dokonce představila letoun L-39 hned ve dvou modifikacích - cvičné L-39C v barvách skupiny Baltic Bees a ozbrojené L-39ZA - a tak se necháme překvapit, jestli letos též oznámené typy techniky ještě nějak neozvláštní."

Přestože se tedy nebude jednat o žádnou premiérovou účast, jedná se o atraktivní sestavu nejen vzhledem ke své komplexnosti. Vrtulník AS365N3+ Dauphin je nejnovějším přírůstkem ve výzbroji litevského letectva, který slouží především jako pátrací a záchranná helikoptéra, ale i pro monitoring životního prostředí. Moderním strojem je i transportní letoun C-27J Spartan, jenž v litevských silách slouží od roku 2012 a za tu dobu se již stihl na Dnech NATO objevit čtyřikrát.

Naopak L-39 Albatros, který slouží primárně k základnímu či udržovacímu výcviku, ale může být použit i jako lehký bojový letoun, představuje tradici a díky původu v továrnách společnosti Aero Vodochody, nového generálního partnera akce rovněž sepjetí litevského letectva s českým, potažmo československým, leteckým průmyslem.

Litva ani ostatní pobaltské státy nedisponuje stíhacím letectvem, a proto se ochranu jejich vzdušného prostoru zajišťují ostatní členové Severoatlantické aliance. Naposledy v roce 2012 tak na litevské základně Šiauliai čtyři měsíce působily i čtyři letouny JAS-39 Gripen českého letectva. V Litvě se též od ledna více než stovka českých vojáků účastní společného cvičení s litevskou armádou, jež je zaměřeno na vedení taktických činností a výcviku v náročných klimatických podmínkách, zabezpečení logistické podpory jednotky a získání maxima zkušeností z výcviku v mezinárodním prostředí. Počátkem března pak naopak skupina litevských vojáků absolvovala stáž u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích ke zdokonalení přípravy a vedení boje podle standardů NATO.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER