POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Hradní stráž doprovodí kolonu a představí svou výstroj

23.08.2017, 13:55

Již tradičně zavítají na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR příslušníci Hradní stráže ČR, aby návštěvníkům demonstrovali své umění a schopnosti. Ti se mohou těšit jak na dynamickou ukázku motocyklové jednotky, která předvede doprovod vrcholných státních představitelů, tak i statickou prezentaci současné a historické techniky.

I letos se na mošnovském letišti představí motocyklová jednotka Hradní stráže, a to v oblíbené dynamické ukázce doprovodu prezidenta ČR a nejvyšších představitelů cizích států při oficiálních návštěvách. Pro diváky je dále připraveno exhibiční vystoupení osmi moderních speciálně upravených motocyklů BMW řady R, jež budou doplněny vozidly Škoda Superb a Land Rover Discovery. 

Zmíněnou techniku společně s předchozími modely i historickými kousky motocyklů v podobě BMW K 75 RT či BMW R 69 S si návštěvníci budou moci prohlédnout v rámci statické ukázky. Na ní představí Hradní stráž ČR rovněž chladné a střelné zbraně, jež mají její členové k dispozici, a chybět nebude ani výstava uniforem.

„Ačkoli je Hradní stráž veřejností vnímaná spíše ceremoniálně, tvoří rovněž důležitou součást našich ozbrojených sil s velmi významnou funkcí, která se na podobných akcích představuje poměrně zřídka,“ zdůrazňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Rovněž se její příslušníci představí i v rámci Akčního odpoledne v Dolních Vítkovicích.“

Hradní stráž oficiálně představuje jednu ze složek Ozbrojených sil České republiky, její specifičnost však tkví v tom, že organizačně spadá přímo pod Vojenskou kancelář prezidenta republiky a není tedy součástí Armády ČR. V tomto útvaru o velikosti brigády působí na 600 příslušníků, kteří kromě obecných požadavků na přijetí osob do ozbrojených sil musí splňovat i ty specifické, jako je například určitá výška či absence vousů nebo tetování.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER