POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Do Ostravy v premiéře míří kanadský Hornet

07.08.2017, 15:30

Na jedinečnou premiéru se mohou těšit návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Akce se poprvé plánuje zúčastnit kanadské letectvo se svým bojovým letounem CF-18 Hornet.

Účast kanadských strojů na evropských leteckých přehlídkách je vzhledem ke vzdálenosti této země opravdu mimořádnou událostí. Letos se tak v Ostravě objeví díky šťastné souhře několika okolností a spolupráci mezi organizátory termínově blízkých akcí - Dnů NATO a leteckých přehlídek v Lens a v Sanicole.

„Hlavním cílem cesty kanadských letounů do Evropy nejsou veřejné akce, ale zapojení do spojeneckého cvičení Serpentex 2017, to má pochopitelně prioritu. Kanaďané se rovněž plánují zúčastnit letecké přehlídky v Lens, jíž letos organizátoři pojímají jako připomínku kanadských vítězství v první světové válce, přesně před sto lety. Naše spolupráce s touto akcí tak posléze pomohla k tomu, aby se kanadský Hornet představil i v Ostravě,“ vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora Dnů NATO. „Premiérová účast Kanady bude pro naši akci i velmi symbolická, protože nejenom rozšiřuje počet členských zemí NATO, které se na ní již představily, ale představuje též sílu transatlantické vazby.“

Stroje F-18 se v předchozích třech letech dvakrát na Dnech NATO představily v letových ukázkách, a to v barvách Švýcarska a Finska. Na statické ukázce však zatím poprvé a naposled k vidění přestě před deseti lety v roce 2007 díky Španělsku. Kanadské a španělské stroje přitom sdílí jednu specialitu, jíž jsou „falešné kokpity“ namalované zespodu trupu, které mají zmást nepřátele při vzdušných soubojích. "Další zajímavostí z hlediska organizace pak je, že s kanadským Hornetem, který bude umístěn rovněž na statické ukázce, přiletí pouze jeden pilot, bez jakéhokoli dalšího personálu. To je mezi účastníky velmi neobvyklé," dodává Pavlačík.

Letouny F-18 vznikly původně jako víceúčelové palubní stroje pro provoz na letadlových lodí námořnictva Spojených států amerických. Díky svým kvalitám si našly cestu i do vzdušných sil jiných států, jež je provozují z pozemních letišť, přesto jsou i tyto exportní stroje mechanismy pro přistání na lodích vybaveny. To je i případ kanadských letounů označovaných jako CF-18, když poslední kanadská letadlová loď byla vyřazena ze služby v roce 1970.

Kanadské stroje CF-18 Hornet se v Evropě nezapojují pouze do cvičení, ale v rámci mise NATO byly v roce 2014 nasazeny i k ochraně vzdušného prostoru Pobaltí. V roce v roce 2011 se též účastnily intervence v Libyi a od roku 2014 do února 2016 se zapojily do úderů proti tzv. Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER