POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Desátou potvrzenou zemí je Rakousko s dynamickou ukázkou PC-7

26.04.2019, 13:45

Necelých pět měsíců před konáním letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR již potvrdilo svou účast na této největší bezpečností show v Evropě desítka zemí. Nově se diváci mohou těšit na dynamickou ukázku letounu PC-7 rakouského letectva, která tak doplní vystoupení švýcarského PC-7 Teamu.

Rakousko patří od roku 2010 k pravidelným účastníkům Dnů NATO a postupně předvedlo značnou část výzbroje svého letectva, od vrtulníku Alouette III přes transportní letou C-130 až po víceúčelový bojový letoun Eurofighter Typhoon. V loňském roce se premiérově na statické ukázce objevil také turbovrtulový letoun PC-7 Turbo Trainer.

„Rakouské stroje PC-7 loni na stojánce vynikaly svou ‚hadí‘ kamufláží a věříme, že letos podobně vynikne při letové ukázce díky akrobatickým schopnostem letadla i pilota. Ten u nás bude mít konkurenci i v podobě skupinového vystoupení PC-7 Teamu ze Švýcarska,“ připomíná předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Loni se nám takto díky chorvatské skupině Křídla bouře a slovinskému letectvu sešlo skupinové vystoupení se sólovou ukázkou stroje PC-9, který vychází právě z PC-7. Letos se tak posuneme ke dřívější generaci, diváci se však budou moci přesvědčit, že si však se svými následníky v ničem nezadá,“ dodává Pavlačík.

Čtěte také: Švýcarsko vysílá F/A-18 Hornet Solo a PC-7 Team

Cvičný letoun PC-7 Turbo Trainer byl vyvinut švýcarskou firmou Pilatus Aircraft a v rakouském letectvu slouží od roku 1983 k výcviku pilotů. Může být nasazen rovněž jako hlídkový letoun a je možné jej vyzbrojit i kulomety a raketami. Díky tomu plnil také roli lehkého bojového letounu především v afrických a středoamerických protipovstaleckých operacích.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER