POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

C-5M Super Galaxy bude na Dnech NATO kralovat americkým obrům 

21.08.2019, 15:53

Exkluzivní přehlídku svých velkých letadel nabídnou letos návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR Spojené státy. Na mošnovské letiště vysílají hned tři giganty - tradiční strategický bombardér B-52 Stratofortress, tanker KC-135 Stratotanker, oba však při své české premiéře zastíní C-5M Super Galaxy.

Ani letošní ročník tak nebudou diváci ochuzeni o jedny z největších letadel na světě. Zatímco mezi návštěvníky oblíbený strategický bombardér B-52 a tankovací letoun KC-135 patří již mezi tradiční účastníky, transportní letoun C-5 se vrací na Dny NATO po dlouhých deseti letech, navíc premiérově v modernizované verzi Super Galaxy. 

„Před deseti lety americký letoun C-5 Galaxy zahájil éru velkých letounů na Dnech NATO, když pomyslně otevřel cestu bombardéru B-52. Ten se zde poprvé ukázal rok poté a díky pravidelné účasti se stal jakousi ikonou naší akce,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Návštěvníkům tak letos budeme moci kromě atraktivního letového programu v čele se třemi akrobatickými skupinami nabídnout i jedinečné stroje na statických ukázkách.“

C-5M Super Galaxy je nejmodernější verze největšího amerického dopravního letounu, který poskytuje americkému letectvu schopnost těžké mezikontinentální letecké přepravy. S rozpětím téměř 70 metrů je schopen pojmout až 130 000 kg nákladu, nebo šest bojových vrtulníků AH-64 Apache či 345 vojáků, a dopravit je na vzdálenost přes 9 000 kilometrů. 

V jeho stínu tak zůstane i „obří“ strategický bombardér B-52 Stratofortress, jež je o pět metrů nižší, o 25 metrů kratší a rozpětí má o 12 metrů menší. Přestože oba stroje poprvé vzlétli již před více než 50 lety, díky výbornému designu, spolehlivosti a modernizačním programům se počítá s jejich provozem nejméně do roku 2040.

Tuto dvojici doplní KC-135 Stratotanker, jenž plní funkci tankovacího a transportního letadla od roku 1957 a též patří mezi nejdéle sloužící letouny v rámci amerického letectva, v současné době je však již nahrazován novějším KC-46A Pegasus. Mimo Spojené státy je KC-135 stále využíván také Francií či Tureckem.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER