POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Alianční letoun E-3A AWACS zpestří oslavy vzniku NATO

11.09.2019, 17:37

Po třech letech se vrací na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jeden ze symbolů letectva Severoatlantické aliance, a to letoun E-3A Sentry se systémem AWACS. Připojí se tak k oslavám 70. výročí od založení NATO.

Letoun E-3A se systémem včasné výstrahy a dohledu, tzv. Airborne Warning and Control System (AWACS) se na mošnovském letišti poprvé představil již v roce 2004, od té doby se objevuje pravidelně, a neodmyslitelně tak patří ke Dnům NATO. Stejně jako během předešlých ročníků, i letos budou mít návštěvníci příležitost si prohlédnout letoun Boeing E-3A Sentry zblízka na statické ukázce.

„Alianční letouny AWACS patří k velmi vytíženým strojům a jeho účast byla tedy často z důvodu operačního nasazení na poslední chvíli odvolávána,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Oslava 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance a 70. výročí vzniku NATO by však bez účasti tohoto stroje nebyla úplná. Jsme tedy rádi, že tentokrát bezpečnostní situace jeho představení na naší akci umožní. NATO navíc může vyslat letoun s tematickým zbarvením.“

Boeing E-3A Sentry byl zařazen do výzbroje NATO již v roce 1982, od roku však všech 16 strojů, jimiž Aliance disponuje, prošlo rozsáhlým modernizačním programem. Letoun je schopen operačně působit až 8 hodin letu přičemž tuto dobu lze prodloužit díky možnosti tankování za letu. Prvního operačního nasazení se letoun dočkal již v roce 1990 během operace Anchor Guard k posílení obrany Turecka při válce v Zálivu, později byly také stroje E-3A nasazeny při operacích na Balkáně nebo v  Afghánistánu.

Letouny mají základnu v německém Geilenkirchenu. Česká republika přistoupila k programu Sil vzdušné včasné výstrahy a dohledu v roce 2011, a v jeho personálu tak působí i čeští piloti a operátoři. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER