POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

W-3A Sokol

Dvoumotorové střední víceúčelové vrtulníky W-3A Sokol požívají české vzdušné síly od podzimu 1996. Prototyp postavený v polské továrně PZL Swidnik poprvé vzlétl 16. listopadu 1979, sériová výroba byla zahájena o sedm let později.

S prvními vrtulníky Sokol, získanými výměnou za MiGy 29, přilétli piloti Vzdušných sil Armády ČR z výrobního závodu v polském Swidniku na základu v Praze-Kbelích 27. září 1996. První čtyři stroje pro dopravní základnu byly zpočátku vybaveny jen pro přepravu cestujících. Později byly dodány další vrtulníky se speciálním vybavením pro plnění úkolů pátrací a záchranné služby (SAR) a letecké záchranné služby. Stroje se čtyřlistým hlavním rotorem s tlumičem vibrací se velmi záhy osvědčily při záchraně lidských životů během záplav na Moravě v létě roku 1997.

V současné době je deset Sokolů provozováno u 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích, která zabezpečuje i činnost střediska Letecké záchranné služby ze stanoviště Plzeň-Líně. Posádku stroje tvoří vždy kapitán vrtulníku, druhý pilot a palubní technik, při plnění úkolů SAR jsou dalšími členy posádky dva letečtí záchranáři vycvičení pro práci pod vrtulníkem, slaňování, lezení, pohyb v těžko přístupném terénu, záchranu z vody a potápění. Ve vrtulníku LZS jsou čtvrtým a pátým členem posádky lékař a zdravotní sestra.

Kromě úkolů Letecké záchranné služby a SAR jsou u nás Sokoly využívány také k dopravě, výsadkům a hašení požárů. K této činnosti mají pod trupem zavěšen speciální bambi vak do něž je možné naplnit až 1000 litrů hasební látky. Vrtulníky W-3 Sokol jsou také provozovány polskými ozbrojenými složkami, uplatnění v armádě nalezly také v Alžírsku či na Filipínách.

Hlavní technické údaje

Průměr nosného rotoru 15,70 m
Délka s otáčejícími se rotory 18,79 m
Výška s vyrovnávacím rotorem 4,20 m
Hmotnost prázdného stroje 2 850 kg
Maximální vzletová hmotnost 6 400 kg
Maximální rychlost 260 km/h
Dostup 6 000 m
Dolet 820 km

 

Související:

 

Stránka je připravena ve spolupráci s redakcí časopisu Letectví+kosmonautika z vydavatelství Aeromedia. Časopis přináší aktuální informace ze světa vojenského i civilního letectví.
 

 

 

Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER