POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

L-159 ALCA

Po zkušenostech s cvičnými proudovými typy L-39 Albatros a L-59 začali v Aeru s vývojem lehkého podzvukového bojového letadla L-159 Alca. První prototyp vzlétl 2. srpna 1997. Zanedlouho následovala sériová výroba 72 jednomístných strojů podle požadavků českého letectva.

Jednomístný bojový letoun L-159 je určen zejména k podpoře pozemních vojsk, útokům na pozemní cíle. Je také schopen vzdušného boje a průzkumu. Letadlo poháněné motorem F124-GA-100 o tahu 28,2 kN, je vybaveno moderní avionikou, multifunkčními displeji či vícerežimovým radiolokátorem Grifo-L. Pilot sedí na vystřelovacím sedadle VS-2C české konstrukce, umožňujícím jeho bezpečnou katapultáž již z nulové výšky při nulové rychlosti. Schopnost přežití na bojišti zvyšuje výstražný radiolokační přijímač, výmetnice klamných cílů a pancéřování pilotního prostoru. Výzbroj na sedmi závěsnících může například zahrnovat protiletadlové řízené střely AIM-9M Sidewinder, protizemní řízené střely AGM-65 Maverick, kontejnery PL-20 Plamen s dvouhlavňovými kanony ráže 20 mm, neřízené pumy, raketomety s neřízenými raketami a laserem naváděné pumy.

Stroje L-159 českého vojenského letectva byly zařazovány do služby od prosince 2000. Všechny v současnosti provozované kusy jsou soustředěny u čáslavské 21. základny taktického letectva. Od roku 2007 je v Čáslavi provozována také dvousedadlová verzi L-159T1 usnadňující přeškolovací výcvik nových pilotů.

Hlavní technické údaje

Rozpětí 9,54 m
Délka 12,72 m
Výška 4,87 m
Hmotnost prázdného stroje 4 350 kg
Maximální vzletová hmotnost 7 930 kg
Maximální rychlost 936 km/h
Dostup 13 200 m
Dolet 2 530 km

 

Související:

 

Stránka je připravena ve spolupráci s redakcí časopisu Letectví+kosmonautika z vydavatelství Aeromedia. Časopis přináší aktuální informace ze světa vojenského i civilního letectví.
 

 

 

Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER