Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Třináctý ročník opět potvrdil vysokou kvalitu a atraktivitu programu akce

22.09.2013, 16:00

Třináctý ročník Dnů NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky začal symbolicky příletem doslova největšího exponátu akce, letounu An-124 a také jím byl ukončen. Druhý den největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě navštívilo 91 000 osob, dohromady za oba dny se tak přišlo podívat na víkendovou show 145 000 osob. Všem našim návštěvníkům velmi děkujeme! Dny NATO v Ostravě jsou tak stále nejnavštěvovanější dvoudenní akcí v České republice a vděčí za to především divákům spokojených s atraktivním programem a organizací akce na velmi vysoké úrovni.

 13. ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky byl konán ve velmi proměnných meteorologických podmínkách, které kladly na všechny zúčastněné organizační složky vysoké nároky po všech stránkách. „Za posledních pět let jsme nezažili tak náladové počasí. Chci poděkovat divákům, že i přes ne zcela optimální povětrnostní podmínky navštívili naši show a odměnili tak všechny účastníky, kteří věnovali přípravě akce nemalé úsilí. Můj velký dík patří i našim partnerům a všem, kteří se na organizaci akce podílí“, uvedl předseda sdružení Jagello 2000, Zbyněk Pavlačík.

 Hlavními atrakcemi sobotního programu na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově byl slavnostní společný průlet taktických letectev České a Slovenské republiky, ojedinělá demonstrace čerpání paliva za letu dvou letounů JAS-39 Gripen z letounu C-130 Herkules, česká premiéra španělské akrobatické vrtulníkové skupiny Patrulla ASPA a divácky oblíbená letecká akrobatická skupina Turkish Stars. Na zemi dominoval statickým ukázkám neustále návštěvníky obležený An-124 Ruslan s atraktivními ukázkami nakládání a vykládání obrněného transportéru Pandur.

Součástí letošních Dnů NATO v Ostravě je Mezinárodní výstava leteckého průmyslu FLYIN, ve dnech 19. – 22. 9., mezinárodní vrtulníková konference za účasti ministrů obrany ČR, SR, Maďarska a Chorvatska, která se věnovala budování přepravních kapacit afghánského vrtulníkového letectva a mnohonárodní spolupráci v oblasti výcviku a rozvoje transportních vrtulníkových kapacit. V rámci akce dochází také k udělení tzv. česko-slovenské transatlantické ceny, která je udělována významným osobnostem na poli světové bezpečnosti. V tomto roce byla cena udělena americkému generálu Davidu Petraeusovi z USA, bývalému veliteli mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil v Afganistanu (ISAF) a Eduardu Kukanovi, bývalému slovenskému ministru zahraničí.

Třináctý ročník Dnů NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky zaujal nejen návštěvníky, ale opakovaně česká i některá zahraniční média. V několika posledních týdnech se události související s akcí nebo akce samotná staly součástí zpravodajství celostátních i regionálních zpravodajství médií různého typu. Diváci ČTV měli možnost shlédnout necelých 5 hodin přímého přenosu během víkendu konání akce.

Webové stránky natodays.cz navštívilo za poslední týden 154 tis lidí, kteří zhlédli cca 1 mil stránek. Protože roste zájem lidí o komunikaci prostřednictvím tzv. „chytrých telefonů“, rozhodli se organizátoři, že v tomto roce využijí mobilní verzi webu, kterou zhlédlo za poslední týden 25 tisíc osob. Podle údajů Městské policie Ostrava využilo během víkendových dnů možnost úschovy kol v kolárnách celkem 3 595 osob.

Děkujeme Vám za návštěvu
Dnů NATO v Ostravě
& Dnů Vzdušných sil Armády České republiky a za rok znovu!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.