Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Největším účastníkem Dnů NATO jsou české pozemní síly

18.09.2013, 11:29

Pozemní síly Armády České republiky se jako každoročně na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí s nejpočetnější účastí na statice i na dynamice a zajistí řadu důležitých organizačních aspektů akce.

 „Pozemní síly Armády České republiky jsou pro nás naprosto klíčovým účastníkem. Nejen, že samy o sobě zabezpečují velkou část pozemních statických ukázek a dynamických ukázek, ale především zajišťují důležitou logistickou podporu či podílejí se na plánování akce,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

 Na dynamice předvedou Pozemní síly AČR velmi lákavou ukázku zteče mechanizované čety v podání 7. mechanizované brigády. Technika 7. mechanizované brigády se představí ještě samostatně, a to v ukázkách jízdních vlastností modernizovaného tanku T-72M4CZ. Velitelství výcviku – Vojenská akademie Vyškov pak představí jízdní vlastnosti moderního obrněného transportéru PANDUR II 8x8 a lehkých obrněných vozidel Dingo a Iveco.

Tím však výčet ukázek pozemních sil pouze začíná. Hned o několik se postará 102. průzkumný prapor, který při slavnostním zahájení v sobotu bude provádět seskoky ze stroje CASA C-295 a později v sobotu také z vrtulníku Mi-171Š. Prostějovští průzkumníci pak budou oba dny Víkendové show předvádět přepad se vzetím zajatce po vysazení z vrtulníku Mi-171Š za podpory bojového vrtulníku Mi-24/35. 15. ženijní brigáda dále předvede praktickou ukázku činnosti posádky vozidla T-815 ACHR 90 CO při dekontaminaci zamořené techniky pomocí POR 82.

„Při výčtu dynamik Pozemních sil AČR nesmíme zapomenout na premiérovou ukázku najíždění transportéru Pandur II do letounu Ruslan a vyjíždění z něj,“ dodává Pavlačík. „Tato ukázka se bude konat v sobotu i neděli v 10 a 14 hodin a my děkujeme Armádě České republiky za ochotu, díky níž se stroj Ruslan účastní a navíc je možnost představit jeho nakládání, tedy praktickou činnost, kterou naše armáda provádí v souvislosti se zahraničními misemi.“

Na statice pak Pozemní síly AČR předvedou ohromné množství techniky, které zcela zastiňuje ostatní složky. Na seznam techniky se můžete podívat zde. Pozemní síly také zabezpečují řadu velice důležitých aspektů organizace akce. Jedná se o velmi rozsáhlé logistické zabezpečení, účast na krizovém a organizačním štábu akce, zajišťování spojení mezi zúčastněnými složkami a další. „Bez nadsázky by se bez takto rozsáhlé podpory naší armády akce nemohla konat,“ oceňuje Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.