Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Hradní stráž opět předvede svou motocyklovou četu

14.09.2013, 14:45

Hradní stáž se po velmi úspěšné premiéře na loňských Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil Armády České republiky vrací na mošnovské letiště. Nejen milovníkům rychlých kol na letošním ročníku předvede motocyklová četa to nejlepší ze svého umění.

„Jsme rádi, že se Hradní stráž opět účastní. Ačkoli je veřejností vnímaná spíše pouze ceremoniálně, je rovněž důležitou součástí ozbrojených sil s velmi významnou funkcí, která se na podobných akcích představuje poměrně zřídka,“ komentuje Zbyněk Pavlačík z pořadatelského sdružení Jagello 2000. Hradní stráž si navíc pro návštěvníky letošního ročníku připravila další vylepšení. „Dynamickou ukázku motocyklové jednotky jsme od základů přepracovali a jezdci předvedou své umění se zcela novou hudbou. Tu si necháváme jako překvapení,“ říká kapitán Zbyněk Jakš z Hradní stráže.

 „Motocyklová četa se bude na Dnech NATO v Ostravě prohánět na svých nejnovějších strojích značky BMW 1200 RT, ale ani předchozí model BMW 1150 RT a historický motocykl BMW R69S nebudou chybět,“ doplňuje kapitán Jakš. Na statické ukázce si návštěvníci budou moci prohlédnout nejenom zmíněné motocykly, ale i například působivou kolekci hradních stejnokrojů a chladných zbraní.

Hradní stráž je sice součástí Ozbrojených sil České republiky, ale stojí mimo struktury Armády ČR. Řídí ji Vojenská kancelář prezidenta republiky. Jejím hlavním úkolem je provádět motocyklové doprovody prezidenta a nejvyšších zahraničních státníků během oficiálních návštěv. V Hradní stráži slouží na 610 vojáků, kteří splňují velmi přísné speciální požadavky. Musí měřit mezi 178 a 188 centimetry a kromě toho nesmí nosit vousy, náušnice, piercing ani tetování.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.