Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Elitní čeští a slovenští celníci opět předvedou svoji spolupráci

17.09.2013, 15:37

V další vysoce atraktivní mezinárodní ukázce návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR uvidí Skupinu operačního nasazení Celní správy České republiky a Jednotku služobných zákrokov Celní správy Slovenské republiky. Česká celní správa navíc ukáže v činnosti mobilní kontrolní skupinu, výcvik služebních psů a mnoho dalšího na rozsáhlé statické ukázce.

 „Ukázky Celní správy České republiky, které v případě dynamik v posledních letech probíhají i společně se zahraničními kolegy, patří dlouhodobě mezi ty nejatraktivnější v našem programu. Na letošní ukázku společného zásahu speciálních jednotek českých a slovenských celníků proti pašerákům i na další ukázky celní správy se již opravdu těšíme,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

 Mobilní skupiny celníků dále představí kontrolu nákladního vozidla pomocí velkokapacitního rentgenu a služebního psa vycvičeného pro vyhledávání lihu a tabákových výrobků. Se služebními psy se budou návštěvníci moci blíže seznámit v ploše „malé dynamiky“ D02. „Plocha pro malou dynamiku je místem pro poznání, jak probíhá ve Výcvikovém zařízení Světové celní organizace výcvik služebních psů pro vyhledávání drog, tabákových výrobků, lihu, bankovek, exemplářů CITES či zbraní a střeliva,“ uvádí major Mgr. Jiří Barták z Generálního ředitelství cel České republiky.

 Masivní účast celní správy doplňuje také bohatá statická ukázka. „V rámci Dnů NATO v Ostravě nabízíme široké veřejnosti v rámci své rozsáhlé expozice ukázky výsledků své práce, např. zabavené cigarety a alkohol i stroje pro nelegální výrobu nebo padělky zboží,“ dodává major Barták. „Zároveň celníci dávají návštěvníkům možnost nahlédnout i pod pokličku toho, co obnáší laboratorní testování různých výrobků, jak náročné je objevit předměty důmyslně ukryté v dopravních prostředcích nebo na tělech pašeráků, je možné si vyzkoušet schopnosti při rozlišování padělků zboží od jejich originálů.“

Celní správa České republiky je jedním z našich bezpečnostních sborů a její činnost je součástí systému celního dohledu nad zbožím v rámci jednotného celního území Evropské unie. Je také výhradním správcem spotřebních daní nebo jí byla zvláštními zákony svěřena kontrolní oprávnění v oblasti nákladní silniční dopravy. „Celní správě přísluší i významné povinnosti související s ochranou národního kulturního dědictví, zejména pak při kontrole vývozu kulturních památek, sbírkových předmětů, předmětů kulturní hodnoty a archiválií,“ upozorňuje na zajímavou úlohu celní správy major Barták.

Pro zájemce je Celní správa ČR po celou dobu Dnů NATO připravena návštěvníkům poskytnout i poradenské a konzultační služby, související například s dovozem zboží nebo proclíváním zásilek.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.