Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Dny NATO v Ostravě se opět pojí s udílením Czech and Slovak Transatlantic Awards

20.09.2013, 09:20

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR se již podruhé stávají místem udílení prestižních Czech and Slovak Transatlantic Awards. Ocenění přijímají dvě význačné osobnosti, které se významně zasloužily o svobodu a demokracii ve střední Evropě a o posílení transatlantických vztahů.

 „Dny NATO v Ostravě jsou důležitou společenskou událostí, na níž se scházejí významné osobnosti České republiky, ale i sousedních států a dalších zemí NATO. Doprovází je i odborný program, na němž se tyto osobnosti setkávají a mohou diskutovat o bezpečnostní politice a prohlubovat mezinárodní spolupráci, a tak posilovat zajišťování naší bezpečnosti,“ vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem Dnů NATO v Ostravě.

 „Cenu dnes večer přijme Eduard Kukan, poslanec Evropského parlamentu a bývalý ministr zahraničních věcí Slovenské republiky, a ve čtvrtek večer ji převzal bývalý velitel aliančních jednotek ISAF v Afghánistánu, generál v.v. David Petraeus. Za přijetí ceny a za jejich přínos pro naše země jim velice děkujeme,“ dodává Zbyněk Pavlačík.

The Czech and Slovak Transatlantic Award - CSTA je iniciativou, jejímž účelem je odměňování osobností, které výrazně přispěly ke svobodě a demokracii ve střední Evropě, k posílení transatlantických vztahů a začlenění středoevropských zemí do euroatlantických struktur. Iniciativa pochází od sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora Dnů NATO v Ostravě, které ho uvedlo ve skutečnost společně se Slovenskou atlantickou komisí. Ceny jsou udělovány dvakrát ročně - na bratislavské bezpečnostní konferenci GLOBSEC a na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR, a to na základě návrhu Čestného výboru ceny.

Poprvé byla cena předávána v roce 2012, a to na bezpečnostní konferenci GLOBSEC v Bratislavě. Dosavadními laureáty ceny jsou od jara 2012 americký diplomat Ron Asmus (im memoriam) a bývalý ministr obrany České republiky Alexandr Vondra. Na podzim 2012 pak na Dnech NATO v Ostravě byla cena udělena bývalému ministrovi obrany Slovenské republiky Jozefu Stankovi (in memoriam) a bývalému předsedovi Vojenského výboru NATO generálu v.v. Klausi Naumannovi. Letos na jaře na konferenci GLOBSEC byla cena předána bývalému předsedovi vlády Polska Janu Krzysztofu Bieleckému, bývalému poradci Václava Havla a řediteli Úřadu pro zahraniční styky a informaci Oldřichu Černému (in memoriam).

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.