Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Španělští a turečtí akrobaté již dorazili, AWACS a Mirage nepřiletí

19.09.2013, 13:15

Vítáme španělský akrobatický tým Patrulla ASPA a tureckou akrobatickou skupinu Turkish Stars na mošnovském letišti! S příletem akrobatických týmů bohužel dorazily i nepříjemné zprávy o zrušení statických účastí aliančního radarového letounu AWACS a francouzského stroje Mirage.

„Příletem obou akrobatických týmů na Letiště Leoše Janáčka Ostrava se Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR dostávají do hektické fáze závěrečných příprav. Je opravdu příjemné po celoročních přípravách vidět opět pod ostravským nebem kroužit tyto ladné stroje,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda pořádajícího sdružení Jagello 2000.

 Vrtulníky EC 120 Colibri, s nimiž své umění předvádí španělská Patrulla ASPA, přiletěly i přes špatné počasí v úterý 17. 9. o půl páté odpoledne. „Mošnovské letiště se s příletem ASPA stalo jediným ve střední Evropě, které kdy hostilo jak španělský tým Patrulla Áquila na cvičných letounech Casa C-101 Aviojet, tak vrtulníkový tým Patrulla ASPA,“ dodává Pavlačík. Turecké stíhačky týmu Turkish Stars pak přiletěly ve středu krátce po poledni a provedly desetiminutové seznámení s terénem.

TIP: Fotogalerie z příletu Patrulla ASPA, fotogalerie z příletu Turkish Stars

„Turecké hvězdy nacvičovaly své vystoupení dnes po jedenácté. Poté, velkou většinu ostatních příletů očekáváme v pátek. Jakmile budeme mít přesné časy k dispozici, zveřejníme je na našem webu v sekci přílety/odlety. Žádaného Ruslana pak očekáváme kolem jedné hodiny odpoledne,“ říká Pavlačík.

„Mezi přílety se bohužel neobjeví stroj Mirage francouzského letectva a letoun E-3A z letky AWACS NATO. Na poslední chvíli byly tyto účasti z operačních důvodů zrušeny, což je pro nás značně nepříjemná zpráva, neboť stroje již dlouho byly potvrzené a vždy se těší značnému zájmu návštěvníků. Navíc tento ročník bude prvním po mnoha letech, kdy se na naší akci letoun AWACS nepředstaví,“ dodává Pavlačík.

Účast francouzského letectva jsme se snažili zachránit za pomoci rychlého jednání našeho ministerstva obrany, avšak neúspěšně. „Zrušení Mirage nás velice mrzí, avšak v letošním roce v souvislosti s operacemi v Mali jsou francouzské letouny operačně plně vytíženy. Vyslání jedné Mirage znamená blokaci dvou strojů, neboť samotný vysílaný stroj potřebuje zálohu, kterou nakonec nemůžeme postrádat,“ uvádí plukovník Etienne Champeaux, vojenský přidělenec Francie pro Polsko a Českou republiku a pro informaci přidává souhrnnou grafiku francouzského operačního nasazení v letošním roce. „Jsme si však jisti, že v dalších letech se na francouzské stroje můžete opět těšit,“ dodává.

„Z logistických důvodů také nakonec nebude možné, aby tanker KC-130 švédského letectva po dynamice tankování za letu parkoval v blízkosti statické ukázky, jak tomu bylo například loni se strojem B-25 Mitchell. Na závěr můžeme nabídnout pozitivní zprávu, že se akce zúčastní i stroj M28 Bryza polského námořnictva, který tyto ztráty alespoň částečně vynahradí. Dynamické a letecké ukázky však proběhnou tak, jak bylo oznámeno, a věříme, že Dny NATO v Ostravě tak i v letos budou stát za návštěvu,“ uzavírá Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.