Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2013                         

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

První den Víkendové show diváci vysoce ocenili

21.09.2013, 17:00

Za velmi proměnlivého počasí se odehrál první den víkendové show Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky, která se letos koná ve znamení dvacetiletého výročí od založení České republiky a vzniku samostatných bezpečnostních složek.

Podle oficiálních údajů Policie ČR navštívilo sobotní program 13. ročníku největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě 54 000 osob. V samostatných i společných dynamických ukázkách měli návštěvníci akce možnost vidět více než osmihodinový program, z toho více než tři hodiny se odehrály na nebi a postaralo se o něj necelých 80 vojenských letadel všech typů. Hlavními atrakcemi sobotního programu na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově, byl slavnostní společný průlet taktických letectev České a Slovenské republiky, ojedinělá demonstrace čerpání paliva za letu dvou letounů JAS-39 Gripen z letounu C-130 Herkules, česká premiéra španělské akrobatické vrtulníkové skupiny Patrulla ASPA a divácky oblíbená letecká akrobatická skupina Turkish Stars. Na zemi dominoval statickým ukázkám neustále návštěvníky obležený An-124 Ruslan.

Každý ročník Dnů NATO přesvědčuje návštěvníky a příznivce o své výjimečnosti, neustálém růstu významu a kvality programu akce i jejího provedení. 13. ročník tento trend plně potvrzuje. Divácky atraktivní program nejnavštěvovanější vícedenní akce v České republice zajistilo se svými jednotkami 15 států. Spolu s českými vojáky, policisty, hasiči, záchranáři a celníky předvedly návštěvníkům to nejlepší z prostředků, kterými disponují v oblasti zajišťování bezpečnosti.

Diváci ocenili prezentaci těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů vojáků, hasičů a policistů, ale také celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů. Ve společných ukázkách se představily zásahové jednotky polské a české policie, slovenské a české jednotky vězeňské služby a poprvé i jednotky policie z německého Saska či ze Slovenska. „Jsme velmi spokojeni s dnešním průběhem akce,“ říká předseda sdružení Jagello 2000, Zbyněk Pavlačík, hlavní organizátor akce a dodává: „Těší nás, že i v tak ne příliš příznivém počasí si k nám našlo cestu skoro pětapadesát tisíc návštěvníků, kteří ocenili připravený program.“ V rámci sobotního programu bylo také symbolicky poklepáno na základní kámen nové letištní věže řízení letového provozu na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. Sobotních Dnů NATO v Ostravě se zúčastnil Ministr obrany Vlastimil Picek, Ministr dopravy Zdeněk Žák, státní sekretář Švédského království Carl von der Esche a řada dalších významných osob z České republiky, partnerských států NATO i dalších, které ocenily akci i její přínos.

Letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky ve znamení 20. výročí vzniku samostatné České republiky ozdobily dvě mimořádné letecké události na zemi i ve vzduchu. Slavnostní společný průlet taktických letectev obou států, kdy se letouny JAS-39 Gripen a bitevníky L-159 Alca z výzbroje Vzdušných sil AČR předvedly se stíhači MiG-29 a cvičnými letouny L-39 Albatros Vzdušných sil Ozbrojených sil Slovenské republiky. „Na českém nebi je česko-slovenskou formaci možné vidět velmi zřídka, věřím, že to byl silný zážitek pro všechny návštěvníky, " uvedl velitel Vzdušných sil Armády České republiky plukovník Libor Štefánik.

Na statické ukázce se představil legendární těžký transportní letoun An-124 Ruslan, který je jinak na podobných akcích k vidění velmi zřídka, a to po celé Evropě. V tomto roce jde o jeho jedinou prezentaci v rámci celé Evropy, která byla navíc doplněna atraktivní ukázkou vjezdu bojové techniky do Ruslanu 2x za den. Tak velký zájem o Ruslana překvapil i jeho samotnou posádku.

Součástí letošních Dnů NATO v Ostravě je Mezinárodní výstava leteckého průmyslu FLYIN, ve dnech 19. – 22. 9., mezinárodní vrtulníková konference za účasti ministrů obrany ČR, SR, Maďarska a Chorvatska, která se věnovala budování přepravních kapacit afghánského vrtulníkového letectva a mnohonárodní spolupráci v oblasti výcviku a rozvoje transportních vrtulníkových kapacit.

Děkujeme za návštěvu
Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky
a těšíme se na Vás zítra!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.