Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2014   CZ AT BE DK FI DE GR HU LT NL PL RO SK SW TR US

Zprávy

První den letošních Dnů NATO v Ostravě zhlédlo 140 000 lidí

20.09.2014, 17:33

Za příjemného podzimního počasí se odehrál sobotní program Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, kterou navštívilo 140 tisíc diváků. Pod vlajkami šestnácti zemí a vlajkou NATO proběhlo celkem 8 hodin samostatných i společných dynamických ukázek, z toho 4 hodiny se odehrály na ostravském nebi. Akci navštívilo i několik významných politických předtavitelů včetně premiéra Bohuslava Sobotky.

Součástí byly ukázky těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů vojáků, hasičů a policistů, celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů. Hlavními atrakcemi sobotního programu byly evropská premiéra unikátního amerického konvertoplánu CV-22B Osprey pro speciální jednotky a rekordní počet ukázek bojových nadzvukových letounů z celé Evropy.

Organizátoři akce připravili v tomto ročníku jednu významnou koncepční novinku, a tou je představení armády jednoho partnerského státu v širším měřítku. První partnerskou zemí, která představuje armádu na letošním ročníku, je Polsko. Diváci viděli MiG-29, F-16, Su-22, tank Leopard 2, vozidla HMMWV speciálních sil a bojové vozidlo Rosomak.

Kromě premiéry unikátního CV-22B Osprey amerického letectva se na ostravském nebi postupně předvedlo dánské, řecké a nizozemské letectvo efektní letové ukázky víceúčelových nadzvukových strojů F-16. Švédská historická letka představila letové schopnosti AJS 37 Viggen a Saab 35C Draken, spolu s JAS 39 Gripen českých vzdušných sil provedly ojedinělý společný průlet.

Podobnou lahůdkou byl i průlet letounů české produkce L-29, L-39 a L-159. V premiéře se představilo Finsko s atraktivní letovou ukázkou F-18 Hornet. Na statických ukázkách, které byly stále v obležení, byl k vidění tankovací letoun KC 135, KC 130 Hercules, stihačky Eurofighter Typhoon, lehké vrtulníky Bo 105, vrtulník WS-61 Sea King i průzkumné Phantomy RF-4E tureckého letectva.

Sobotní program zahájil předseda vlády Bohuslav Sobotka. „V pondělí budeme projednávat rozpočet a jsem rád, že mohu oznámit, že příští rok získá obrana 43,5 miliardy korun a další roky budeme tento rozpočet dále zvyšovat v průměru o 2,5 miliardy korun,“ oznámil premiér. Akci navštívil i ministr obrany Martin Stropnický, vnitra Milan Chovanec či kultury Daniel Herman.

„Chtěl bych poděkovat všem 140 000 návštěvníkům, kteří si udělali čas a přijeli do areálu Letiště Leoše Janáčka,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. "Jen díky nim si můžeme dovolit tvrdit, že jsme největší bezpečnostní show v Evropě."

Sobotou ale akce nekončí. Zítra se v 8:30 znovu otevřou brány areálu a program se zas rozjede nanovo. Návštěvníky pozdraví i prezident České republiky Miloš Zeman, který nad akcí převzal záštitu. Neuvidí však konvertoplán Osprey, který již odletěl na domovskou základnu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Technologies, s.r.o.







Počet online uživatelů: 3

 


Aeromedia

Kagero Publishing