Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2014   CZ AT BE DK FI DE GR HU LT NL PL RO SK SW TR US

Zprávy

Nad Ostravou řádily bojové letouny, na show dorazily tisíce návštěvníků

21.09.2014, 18:58

Bojové letouny ve vzduchu, těžká armádní technika a zásahové jednotky na zemi. Na mošnovském letišti po dvou dnech skončily Dny NATO. Diváky i účastníky osobně pozdravil prezident Miloš Zeman, kterého na letiště dopravil vrtulník Mi-8. Během dvou dnů na vojenskou show dorazilo 225 000 lidí.

Miloš Zeman ocenil organizátory za vytrvalost při pořádání akce. Upozornil, že během deseti let se jim podařilo zdvacetinásobit počet návštěvníků: „Takových organizací je málo, a proto jsem tady,“ řekl Zeman, který nad akcí převzal záštitu.

Mluvil také o armádě, o nutnosti obrany a nezapomněl pogratulovat Petrovi Pavlovi do vysoké funkce v NATO.

První den dorazilo podle organizátorů na 140 tisíc lidí, v neděli 85 tisíc. „Chtěl bych poděkovat všem návštěvníkům, kteří si udělali čas a přijeli. Jen díky nim si můžeme dovolit tvrdit, že jsme největší bezpečnostní show v Evropě,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které akci organizuje.

Ani v nedělním programu nechyběly ukázky těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů vojáků, hasičů a policistů, celníků, vězeňské služby, městské policie a dalších elitních útvarů.

Na ostravském nebi se postupně znovu předvedlo dánské, řecké a nizozemské letectvo v efektní letovém srovnání nadzvukových strojů F-16. Zvláště vystoupení řeckého Zeus Demo Teamu stojí za připomínku kvůli velmi živému komentáři jednoho z letců, prokládaném "českými" větami, ale i zvukovému přenosu z kokpitu pilotovaného stroje.

Švédská historická letka předvedla schopnosti přímých předchůdců moderního Gripenu - AJS 37 Viggen a Saab 35C Draken. Podobnou lahůdkou byl i průlet letounů české produkce L-29, L-39 a L-159. Velmi atraktivní bylo vystoupení finského letectva se strojem F-18 Hornet.

Organizátoři akce připravili v tomto ročníku jednu významnou koncepční novinku, a tou je představení armády jednoho partnerského státu v širším měřítku. První partnerskou zemí, která představila armádu na letošním ročníku, je Polsko. Diváci měli možnost sledovat průřez polským nadzvukovým letectvem, tedy MiG-29, F-16, Su-22, ale také tank Leopard 2, vozidla "Humwee" speciálních sil nebo obrněnec Rosomak.

Zvláštní ocenění během Dnů NATO v Ostravě získala čtveřice českých pilotů a dva příslušníci protiletecké obrany od představitelů armády a společnosti Saab.

Piloti Michal Daněk, Ervín Ehm, Tomáš Merta a Martin Pelda byli vyznamenáni za dosažení 1 000 hodin nalétaných c nadzvukových stíhacích strojích JAS-39 Gripen. „Schopnosti a zkušenosti českých stíhacích pilotů jsou obdivuhodné," uvedl Tobias Wennberg za výrobce letounů. Pilotům poblahopřál osobně také velitel švédského letectva Micael Bydén.

Křišťálové plakety převzali také Zdeněk Kraus a Ladislav Novotný, nejlepší operátoři systému protivzdušné obrany RBS-70, který má česká armáda ve výzbroji.

Děkujeme za návštěvu akce
Dny NATO v Ostravě
& Dny Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Technologies, s.r.o.







Počet online uživatelů: 4

 


Aeromedia

Kagero Publishing