Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2014   CZ AT BE DK FI DE GR HU LT NL PL RO SK SW TR US

Zprávy

Z úspěšného European Airshow Council přivážíme ocenění a rozhovor s řeckým pilotem

23.03.2014, 17:30

Sdružení Jagello 2000 se zúčastnilo zasedání European Airshow Council, na němž se Dny NATO v Ostravě v náročné konkurenci opět získalo prestižní ocenění za 3. místo v kategorii marketing a propagační předměty. Ze zasedání Vám přinášíme také rozhovor s řeckým pilotem F-16 Demo Team Zeus kapitánem Giorgosem Androulakisem.

„V Antverpách se nám podařilo obhájit loňské ocenění za třetí místo v kategorii nejlepší marketing a propagační předměty. Jedná se o prestižní potvrzení dlouhodobě vysoké úrovně Dnů NATO v Ostravě a děkujeme všem našim fanouškům za jejich přetrvávající podporu a přízeň,“ komentuje úspěch akce Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem Dnů NATO v Ostravě.

„Celková úroveň jednotlivých prezentací se oproti loňsku vyrazně zvýšila, obhájení loňské třetí příčky v konkurenci AirTatoo či Air Payerne je proto velmi cenné,“ dodal Pavlačík. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR tak v průběhu čtyř let získalo třikrát ocenění v této kategorii.

Na nabitém zasedání jsme se mimo jiných setkali s kapitánem Giorgosem Androulakisem, display pilotem F-16 řeckého Demo Team Zeus, který se již velmi těší na své ostravské publikum. Řecký pilot svolil s krátkým rozhovorem, který vychází i z fanouškovských otázek z návštěvní knihy na našich webových stránkách natodays.cz. Rozhovor Vám zde přinášíme:

Kolik máte celkem nalétáno hodin a na jakých typech letadel?

Mám 1900 hodin celkově, z toho 1400 hodin na F-16. Předtím jsem létal na A-7 Corsair II.

Je vaše vystoupení něčím charakteristické a odlišné od dalších F-16 demo týmů?

My létáme na běžném bojovém stroji z naší letky. Naše letadlo není nijak speciálně upravované ani pomalované a létáme také na stroji v řadové kamufláži. Mohu tak letět na jakémkoliv stroji ze stavu naší letky.

V ukázce se nesnažíme „prodat letadlo“, ale ukazujeme spíše reálné bojové manévry. Vystoupení je proto agresivnější, ve vysokých rychlostech, inspirované spíše stylem vystupování U.S. Air Force.

Přiletíte do Ostravy s verzí F-16, která bude mít přídavné nádrže na trupu nad křídly?

Zda to nakonec bude tato varianta F-16, ještě není definitivně rozhodnuto. Tyto nádrže nám nicméně hodně pomáhají jak s doletem, tak se vzhledem - letadlo s nimi vypadá „svalnatější“. Umožňují nám uskutečnit vystoupení na vzdálených místech od základny s návratem bez nutnosti doplnění paliva. Letěl jsem tak na jedno vystoupení na letiště 200 mil vzdálené od naší základny, odlétal sestavu a vrátil se na svou základnu.

Jak probíhá výběrové řízení na display pilota?

Může se ho zúčastnit jakýkoliv pilot z celého letectva s potřebnou kvalifikací. Nakonec velitel vybere 2 piloty, z nichž jeden je hlavním display pilotem a instruktorem a ten druhý jeho náhradníkem. Po tomto výběru oba musejí ještě absolvovat 17 letů, které tento výběr potvrdí. Pro vybrané je obrovská čest reprezentovat řecké vzdušné síly.

Co považujete z osobního hlediska na létání za nejdůležitější?

Pilotem jsem se chtěl stát odmalička. Nesnil jsem ale, že budu mít tu čest být display pilotem F-16. Nicméně úplně nejdůležitější na létání je pro mě to, že chci zůstat pilotem a dělat tuto profesi i PO TOM, co nyní vím, co to všechno obnáší.

Česká republika bude kolikátou zemí, ve které vystoupí Zeus Demo Team?

Sedmou.

Plánujete páteční nácvik před víkendovým vystoupením?

Ano, počítám s tím :-)

TIP: První letošním potvrzeným zahraničním účastníkem je řecký F-16 Demo Team

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

 







Počet online uživatelů: 4

 


Aeromedia

Kagero Publishing