Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Stíhači poprvé předvedou tankování za letu přímo nad hlavami diváků

20.07.2012, 12:30

Přes čtyři hodiny letových ukázek a další tři hodiny dynamické akce na zemi slibují organizátoři zářijových Dnů NATO v Ostravě. Mezi nejatraktivnější bude patřit vystoupení legendární britské akrobatické skupiny Red Arrows. Čeští letci poprvé veřejnosti předvedou tankování za letu.

Piloti gripenů budou přímo nad hlavami návštěvníků víkendového show na mošnovském letišti simulovat tankování z amerického létajícího tankeru KC-135. "Musíme ještě ukázku předem secvičit. Na letišti platí určité limity, ale počítáme s tím, že se čtveřice letounů bude pohybovat ve výšce 400 až 500 metrů," řekl velitel vzdušných sil Jiří Verner.

ZMĚNA: U.S. Air Force odvolala účast svých letounů KC-135, diváci však o ukázku tankování nepřijdou, protože ji předvede francouzská varianta stratotankeru, letoun C-135FR.
Ukázku tankování Gripenů zajistí francouzské letectvo (19.9. 2012)

Připomněl, že první čeští letci v historii vůbec prošli s letouny Jas-39 Gripen výcvikem na doplňování paliva za letu na sklonku loňského roku. Letectvo tím doslova poskočilo na vyšší úroveň. Tankování za letu je totiž nezbytné pro případné zapojení do vzdušných operací NATO.

Kromě ukázky tankování české vzdušné síly představí na Dnech NATO prakticky všechny letouny a vrtulníky. Kvůli operačnímu nasazení českých letců v misi v Pobaltí ale diváci letos neuvidí sólovou letovou ukázku gripenu v českých barvách. "Máme omezený počet strojů i pilotů," dodal Verner. Atraktivní bude ale podle jeho slov už samotné slavnostní zahájení akce s hromadným průletem českých vzdušných sil. "Chceme letos klást důraz především na vrtulníky," naznačil Verner.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.