Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Ukázku tankování Gripenů zajistí francouzské letectvo

19.09.2012, 09:44

Francouzské letectvo velmi operativně zareagovalo a zachránilo nejvýznamnější ukázku letošní akce, a to historicky první představení tankování českých Gripenů za letu.

Americké velitelství v Evropě vzhledem k současné situaci výrazně na poslední chvíli pozměnilo letošní účast, kdy nejprve odvolalo tanker na statickou a poté i a letovou ukázku. Neoficiálně jsme se tuto informaci dozvěděli minulý čtvrtek a v té samé chvíli naopak přišla dobrá zpráva z Francie, že již odvolaný tanker stejného typu byl opraven a je připraven opět přiletět.

Sdružení Jagello 2000 se okamžitě obrátilo na české ministerstvo obrany a Velitelství Vzdušných sil. "Musíme opravdu velmi poděkovat francouzskému letectvu, že se rozhodlo vyhovět naší žádosti a zajistit tanker pro tuto jedinečnou ukázku," oceňuje generál Jiří Verner, velitel českého letectva.

Původní zpráva: Stíhači poprvé předvedou tankování za letu přímo nad hlavami diváků (20.7. 2012)

Francouzský tanker C-135FR tedy přiletí v pátek a jeho osádka bude mít ještě ten den koordinační poradu s piloty Gripenů.

Další změnou v účasti amerického letectva je odvolání letounů F-16 z italského Aviana a nahrazení plánovaných F-15E za F-15C, které se na mošnovském letišti objevily naposledy před několika lety.

Francouzský C-135FR je americkému typu v základech velmi  podobný, neboť oba typy vycházejí z dopravního letounu Boeing 707. Letouny C-135 jsou však na rozdíl od amerického Stratotankeru primárně dopravní letouny, nicméně francouzská verze C-135FR je určena pro dvojí roli tankeru a dopravního letounu, a to buď pro náklad nebo i pasažéry.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.