Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Brigáda průzkumu a elektronického boje s bohatou účastí na Dnech NATO v Ostravě

05.09.2012, 12:02

53. brigáda průzkumu a elektronického boje se i v letošním ročníku představí návštěvníkům na mošnovském letišti. Ti se mohou těšit jak na statické ukázky techniky a vybavení, tak na dynamickou ukázku přepadu se vzetím zajatce.

„Dynamickou ukázku přepadu se vzetím zajatce předvede 102. průzkumný prapor, který je součástí 53. brigády. Tato ukázka patří mezi divácky velmi atraktivní, navíc obsahuje zajímavé vysazení vojáků z vrtulníků,“ rozvíjí účast 53. brigády Zbyněk Pavlačík, předseda hlavního organizátora akce, sdružení Jagello 2000. „Z této společné ukázky vzdušných sil a průzkumného praporu se tedy pochopitelně velmi těšíme a doufáme, že se bude návštěvníkům líbit,“ dodává.

Ukázka 53. brigády průzkumu a elektronického boje začíná nejdříve průletem bojového vrtulníku Mi-24, který zabezpečí prostor pro vysazení jednotek. Poté přilétají dva vrtulníky Mi-171Š, vysazují dvě úderné skupiny 102. průzkumného praporu a po vzlétnutí je podporují palbou palubních zbraní na bocích vrtulníků. První úderná skupina postupuje k nepřátelskému objektu, druhá odpoutává pozornost nepřátel palbou. Po zničení objektu, vzetí zajatců a dokumentů se úderné skupiny stahují a jsou vyzdvihnuty vrtulníky Mi-171Š.

Dále předvede 53. brigáda průzkumu a elektronického boje statické ukázky svých podřízených jednotek – 102. průzkumného praporu a 532. praporu elektronického boje. 102. průzkumný prapor návštěvníkům představí vozidlo Land Roved Defender 130 KAJMAN, lehké obrněné vozidlo IVECO 4x4 a bezpilotní průzkumný letoun Raven RQ-11B. 532. prapor elektronického boje zasvětí návštěvníky do moderního elektronického boje a předvede mobilní průzkumně-naváděcí systém RUP FM M, modulové rušiče KV a VKV pásem a rušič STAR-V na vozidle IVECO, který je používaný v zahraničních misích k rušení nástražných výbušných systémů spouštěných elektronicky na dálku.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.