Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2016  

Zprávy

Nepříznivé počasí návštěvníky neodradilo, dorazilo jich 45 tisíc

17.09.2016, 17:35

Za rekordní účasti 20 zemí a NATO se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava odehrál první den Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, největší evropské bezpečnostní show, kterou za deštivého počasí navštívilo přibližně 45 000 tisíc diváků. Návštěvníci měli možnost vidět nejbohatší program dynamických ukázek i největší nabídku statických ukázek v historii této akce, řadu exkluzivních premiér a přes sto kusů letecké techniky.

„Letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR přichystaly příchozím návštěvníkům opravdu nezapomenutelnou podívanou. Akce opět dokazuje, že každým rokem nabízí nové věci a letos je seznam premiér a rekordů opravdu dlouhý,“ zdůrazňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Jsme velmi rádi, že i za nepříznivého počasí si každý přišel na své: fanoušci letectví, pozemních armádních jednotek i příznivci nevojenských bezpečnostních složek,“ dodal Zbyněk Pavlačík.

Fotogalerie ze sobotního programu

V rámci letových ukázek patřil k největší atrakci italský akrobatický tým Frecce Tricolori, který jako jediný na světě létá v sestavě deseti letadel. I při dešti a zamračené obloze se návštěvníkům tajil dech nad mistrovskou ukázkou umění složitých prvků skupinového létání.

Prostor mošnovského letiště vyčleněný pro statické ukázky letecké i pozemní techniky bude až do neděle zaplněn do posledního místa. Letecké statice poprvé v historii dominují dva americké strategické bombardéry, B-1B a B-52. Mezi další dominanty patřily letoun včasné výstrahy E-3A AWACS, který vyslala Severoatlantická aliance, tankovací KC-135, P3C Orion německého námořnictva a norského letectva nebo KC-130 švédského letectva. Unikátní je česká premiéra víceúčelového transportního letounu v německých barvách Airbus A 400M. Za rekordní se dá označit i třetí účast amerického konvertoplánu CV-22B Osprey.

Fanoušci letectví ale mohou ocenit i výjimečná představení menších letadel, např. britského Hawku v barvách Královského námořnictva. Rekordní a jedinečné setkání uskutečnily letouny Eurofighter Typhoon všech pěti evropských letectev, jež jej mají ve výzbroji. Na mošnovské letiště dorazilo 13 těchto strojů, z toho pět na letovou ukázku a čtyři na statickou, zbylé pak byly záložní.

Německo, letošní speciální partnerský stát, připravilo svou historicky největší prezentaci na území bývalého Československa. Na akci samotné představilo 15 letounů či vrtulníků a přes 50 kusů pozemní techniky. Celkem na akci dorazilo více příslušníků německých bezpečnostních či záchranářských složek, než kolik bylo účastníků prvního Dne NATO v Ostravě v roce 2001. Z jeho nearmádních jednotek se zde představuje Saská policie, zásahová jednotka celní správy, Německý červený kříž nebo Federální agentura pro technickou pomoc. Německá armáda se pak jako první zahraniční účastník v historii se svým tankem Leopard 2 a obrněným záchranářským vozidlem Büffel účastní ukázky kombinované bojové činnosti Armády ČR.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing