Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Na první den Víkendové show zavítalo 90 000 návštěvníků

22.09.2012, 17:46

První den dvanáctého ročníku Dny NATO v Ostravě & třetího ročníku Dnů Vzdušných sil AČR 2012 potvrdil svým rozsahem, programem a účastí status své výjimečnosti. I přes dopolední nepřízeň počasí sledovalo přibližně 90 tisíc diváků strhující dynamické ukázky zúčastněných ozbrojených i záchranných složek devatenácti zemí světa.

Nejatraktivnější částí programu byla precizní ukázka simulace tankování za letu českého Gripenu, monumentální let strategického bombardéru B-52 U.S. Air Force Reserve a skvělé vystoupení britských Red Arrows. Hlavním tématem letošního ročníku je připomenutí 10. výročí summitu NATO v Praze, který rozhodl o rozšíření Aliance o 7 středoevropských a východoevropských zemí. Akce se zúčastnila řada představitelů politického i společenského života, včetně ministra obrany Alexandra Vondry.

Velká část programu patřila 250 minutám letovým ukázek, z nichž nejvíce zaujala letová ukázka doplňování paliva za letu českého letectva, kdy letoun JAS-39 Gripen simuloval čerpání paliva z tankeru C-135FR francouzského letectva. Výjimečnou účast čtyř display teamů mělo Královské letectvo Velké Británie (RAF), včetně legendární akrobatické skupiny Red Arrows, která mimo Velkou Británii vystoupila letos jen ve čtyřech zemích včetně ČR. Ojedinělý zážitek připravili návštěvníkům i piloti amerického bombardéru B-52, kteří opakovaně předvedli letmý dotyk při přistání a opětovný start, kdy potlesk diváků nebral konce.

TIP: Podívejte se na fotogalerii z soboty (natodays.cz)

Poprvé se předvedlo letectvo Francie s dvojicí nadzvukových bitevníků Mirage 2000N - takzvaný Ramex Delta, který doposud v zahraničí nikdy nevystupoval, italské letectvo s ukázkou stíhače Eurofighter Typhoon a dopravním letadlem C-27J Spartan, Švýcarsko s vrtulníkem Super Puma nebo Slovinsko s výcvikovým strojem PC-9M Hudournik. Zaujal i display team F-16 Soloturk tureckého letectva nebo SU-22 polského letectva. Na zemi měli možnost návštěvníci zhlédnout dynamické ukázky bojových a záchranných jednotek všech přítomných složek včetně ukázek s mezinárodní účastí. Velkým lákadlem pro diváky Dnů NATO v Ostravě byla společná ukázka policejní zásahové jednotky z Ostravy a zásahové jednotky SPAP z polských Katovic, které předvedly další ze série svých zajímavých ukázek, a dokonce opět s výsadkem z vrtulníku Mi-8 polské policie. Své umění předvedly také jednotky Armády České republiky, Městské policie Ostrava a další.

Všem dnešním návštěvníkům velmi děkujeme za jejich zájem a věříme, že si s sebou odnášejí pozitivní emoce a nezapomenutelné zážitky.

Na mošnovském letišti se na Vás budeme těšit i zítra, kdy na Vás máme nachystáno obdobný program jako v sobotu, ale dle předpovědi také příznivější počasí než v první den show