Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Dny NATO přinesly též peníze pro handicapované sportovce

01.11.2012, 13:57

Tradiční součástí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se již staly i různé charitativní projekty. Jedním z nich je i Oranžové kolo Nadace ČEZ, které se na mošnovském letišti točilo už popáté a jehož prostřednictvím mohli tentokrát návštěvníci podpořit handicapované sportovce.

„Roztočit kola rotopedu zvládne každý, není k tomu potřeba vrcholová sportovní příprava,“ říká Daniel Novák z Nadace ČEZ. Zapojit se tak mohli lidé všech generací a podle svého uvážení podpořit jedno z občanských sdružení, která chtějí svým členům pořídit nové sportovní vozíky - buď Dobré místo pro život, nebo Garrigue. Stačilo k tomu vyzkoušet jízdu na Oranžovém kole a vzdálenost ujetá za jednu minutu se ihned přepočítala na peníze. Oranžové kolo současně prezentovalo aktivity obdarovaných organizací a seznámilo veřejnost s těmi, kdo pečují o osoby s handicapem či jiným znevýhodněním.

Návštěvníci akce nakonec rozhodli o tom, že olomoucké Dobré místo pro život ( dobremistoprozivot.cz) získalo 101 289 korun. Členové tohoto sdružení věnují svůj volný čas sociálně znevýhodněným občanům Olomouce. Pomáhají jim dobrovolně bez nároku na jakoukoli odměnu. Sdružení se začalo starat o olomoucké vozíčkáře před šesti lety, postupně přibyla pomoc nevidomým a spolupráce s dalšími organizacemi. Za získané peníze nakoupí speciální mechanický vozík, tzv. formulku pro 27letého DavidaJemelku, bývalého vášnivého maratonce, který je upoután na vozík kvůli závažné nemoci a jehož snem je reprezentovat Olomoucký Atletický klub.

Nezisková organizace Garrigue ( garrigue.eu) z Ostravy-Hrabůvky, jež pomáhá handicapovaným sportovcům, pořádá přednášky o zdravém životním stylu a osobním rozvoji a podporuje různé aktivity vedoucí k aktivnímu využití volného času, obdrželo 99 772 korun. Ty využije k pořízení vozíku pro 43letého Zdeňka Jedličku z Ostravy, který ochrnul po úraze při skoku do vody, ale přesto se věnuje různým sportům. Nejvíc ho baví stolní tenis, právě k němuž potřebuje dostatečně pevný, ale lehký vozíček.
 

 

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Programy Nadace ČEZ jsou Oranžové hřiště, Oranžová učebna, Oranžové schody, Oranžové kolo a Podpora regionů. Více informací o nadaci naleznete na www.nadacecez.cz ( nadacecez.cz).
 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.