Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

   

POTVRZENÁ ÚČAST 2012                                     

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Britské královské letectvo plánuje historicky nejpočetnější zahraniční účast v Česku

26.04.2012, 21:59

Britské královské letectvo (Royal Air Force - RAF) plánuje pro nadcházející Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky historickou účast nejenom v historii naší akce, nýbrž i v historii České republiky.

Na nebi nad mošnovským letištěm by se totiž mělo představit celkem pět display teamů RAF, a šlo by tak nejenom o nejširší prezentaci RAF na českém nebi, ale současně také i o vůbec nejrozsáhlejší účast všech vojenských letectev v historii v Česku. Konečná podoba účasti RAF v Ostravě bude záviset na aktuálních požadavcích na operační nasazení letounů a pilotů Královského vojenského letectva, s účastí akrobatické skupiny Red Arrows se nicméně počítá.

RAF se chystá v letové ukázce postupně předvést širokou škálu svých letounů: Tutor, Tucano, King Air, a Hawk. Velkým finále pak budou několik let očekávání Red Arrows, kteří se na Mošnov vrátí po šesti letech. RAF by se samozřejmě mělo představit také na statické ukázce, včetně letounu včasné výstrahy E-3D Sentry ze základny ve Waddingtonu, který se tak na mošnovském letišti představí již po páté jako na jediné akci ve střední Evropě.  

ZMĚNA: Z logistických důvodů display team s letounem Tutor odvolal svou účast. I tak se ale diváci mohou těšit na velké zastoupení RAF.

"Pět display teamů na jedné akci doposud žádná země v České republice nepředstavila. Jde o opravdu velmi významnou a prestižní účast ilustrující značnou pozornost, kterou Velká Británie Dnům NATO v Ostravě dlouhodobě věnuje,“ potvrzuje Jan Čadil, šéfredaktor odborného časopisu Letectví+kosmonautika.

"Plánovaná účast tak velkého počtu letounů RAF je důkazem, jak moc si Velká Británie váží vztahů s Armádou České republiky. Tyto vztahy trvají od druhé světové války a pokračují dodnes skrze společné operační nasazení v Afghánistánu. Těšíme se zejména na účast akrobatické skupiny Red Arrows po tom, co vloni musela na poslední chvíli svůj přílet do Ostravy zrušit. Účast Red Arrows je o to cennější, že letos skupina plánuje vystoupit jen na třech akcích mimo Velkou Británii. Jednou z nich tedy budou i Dny NATO v Ostravě, což dokládá mimořádnou závažnost tohoto rozhodnutí,“ uvádí se ve stanovisku velvyslanectví Velké Británie v ČR.

Britští  Red Arrows měli své vystoupení předvést návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě již v loňském roce. Avšak na poslední chvíli muselo být bohužel zrušeno.

Přečtěte si rozhovor s pilotem Red Arrows Davem Daviesem: Pro legendu jménem Red Arrows nestačí být jen dobrým pilotem (15.9. 2012)

"Ve Velké Británii je letos olympiáda, řada tradičních leteckých akcí je přesunuta nebo zrušena. Royal Air Force je však tradičním a velice váženým účastníkem Dnů NATO v Ostravě a každoročně to návštěvníkům dokazuje,“ vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním pořadatelem akce.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR již několik let patří z pohledu RAF mezi jednu z vůbec nejvýznamnějších akcí v celé Evropě. V roce 2007 zde jako na první akci ve střední Evropě RAF na statické ukázce předvedlo svůj nejmodernější bojový letoun Eurofighter Typhoon a stejně tak, rovněž ve středoevropské premiéře, jeho display team v roce 2009. V roce 2010 pak RAF na mošnovském letišti jako na poslední akci mimo Velkou Británii prezentovalo svůj stíhací letoun Tornado F3 a také legendární bojový letoun Harrier Mk 9. Ve stejném roce Dny NATO v Ostravě osobně navštívil velitel RAF, Air Chief Marshal Sir Stephen Dalton.

Pět měsíců před akcí již potvrdilo účast čtrnáct zemí, z nichž vůbec poprvé se v Ostravě představí Švýcarsko, Estonsko, Litva a Slovinsko. Organizátoři ještě samozřejmě intenzivně jednají o účasti s dalšími zeměmi například – Francií, Španělskem, Švédskem a USA.

Letošní Dny NATO v Ostravě budou ve znamení připomenutí 10. výročí Pražského summitu NATO, na kterém dostalo pozvánku ke vstupu do Severoatlantické aliance sedm zemí. „To je důvod, proč letos vztyčíme poprvé vlajku Estonska, Litvy a Slovinska, tedy zemí které v Praze dostaly pozvánku ke vstupu do NATO. Ty se jinak obdobných akcí účastní velmi zřídka a jejich účast je proto o to cennější,“ uzavírá Pavlačík.

Na viděnou na Dnech NATO v Ostravě,
Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
a výstavě FLYIN 2012!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.