POTVRZENÁ ÚČAST 2018     1x F-16 (D); 1x C-130 (S) 6x PC-9M (D) 1x F-16 (D) 1x F-18 (D) 1x Rafale (D) 1x EF Typhoon (S); 1x P-3C (S); 1x Sea King (S); 1x Sea Lynx (S); 1x EC-135 (S); 1x Bell 206 (S) 1x JAS-39 (D) 1x AS365 (S); 1x C-27 (S); 2x L-39 (S)  1x DA-20 (S); 1x P-3C (S) 1x F-16 (D); 6x TS-11 (D); 1x F-16 (S)  1x C-27 (S); 1x MiG-29 (D); 1x UH-60 (S)  1x EF Typhoon (D) 1x SK 35 Draken (D); 1x AJS37 Viggen (D); 1x J32 Lansen (D); 1x Saab 105 (Supp)   

Zprávy

Polská jednotka AGAT představí na Mošnově Oshkosh M-ATV

06.09.2017, 17:19

Ani letos nebudou na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR chybět polské speciální síly. Obdobně jako v loňském roce se bude návštěvníkům v rámci statické ukázky prezentovat speciální jednotka AGAT, která s sebou premiérově přiveze i obrněná vozidla Oshkosh M-ATV.

Polské speciální síly jsou oblíbeným účastníkem Dnů NATO, a to nejen díky své specifické pozici v rámci polských ozbrojených sil, ale také technice, kterou s sebou přiváží. Speciální jednotka AGAT si pro letošní ročník připravila premiérovou účast dvou vozidel Oshkosh M-ATV. Jedná se o obrněné vozidlo spadající do kategorie MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Je tak konstruováno, aby odolalo nástražným výbušným zařízením či přepadům, přičemž popudem k jeho vývoji se staly operační zkušenosti z vojenské mise v Afghánistánu.

„Účast elitních jednotek zcela naplňuje naši snahu prezentovat na Dnech NATO moderní prostředky, které jsou reálně používány k zajištění naší bezpečnosti. Návštěvníci tak mají též možnost prohlédnout si výzbroj, jež je na veřejnosti prezentována celkem zřídka,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Po Slovensku a Německu se zároveň jedná již o třetí stát, který na letošním ročníku Dnů NATO představí svou pozemní techniku.“ Kromě již zmíněných M-ATV AGAT dále ukáže například dvě obrněná vozidla HMMWV, Land Rover Defender či čtyřkolku Polaris.

Speciální síly jsou v rámci polských ozbrojených sil považovány za samostatnou ozbrojenou složku, která byla založena v roce 2007 a která přímo spadá pod náčelníka generálního štábu. Poprvé je na Dnech NATO reprezentovala jednotka COMMANDO v roce 2014, kdy Polsko zastávalo roli speciálního partnerského státu. Samotná AGAT, jejímž hlavním úkolem je provádění diverzních akcí v týlu nepřítele s cílem narušit jeho bojovou činnost, si premiéru na mošnovském letišti odbyla v loňském roce. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA

Moravskoslezský kraj

HLAVNÍ PODPORA

GENERÁLNÍ PARTNER AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER

Pivovar Zubr

HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

Česká televize