POTVRZENÁ ÚČAST 2018     1x F-16 (D); 1x C-130 (S) 6x PC-9M (D) 1x F-16 (D) 1x F-18 (D) 1x Rafale (D) 1x EF Typhoon (S); 1x P-3C (S); 1x Sea King (S); 1x Sea Lynx (S); 1x EC-135 (S); 1x Bell 206 (S) 1x JAS-39 (D) 1x AS365 (S); 1x C-27 (S); 2x L-39 (S)  1x DA-20 (S); 1x P-3C (S) 1x F-16 (D); 6x TS-11 (D); 1x F-16 (S)  1x C-27 (S); 1x MiG-29 (D); 1x UH-60 (S)  1x EF Typhoon (D) 1x SK 35 Draken (D); 1x AJS37 Viggen (D); 1x J32 Lansen (D); 1x Saab 105 (Supp)   

Zprávy

K oslavám stého výročí se připojuje britská RAF a její Typhoon Display Team

08.06.2018, 13:03

Potřetí v historii akce se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí britský Typhoon Demo Team, a to v roce, kdy si české i britské letectvo připomínají 100 let od svého vzniku. Půjde tak již o osmou ukázku nadzvukového letounu na letošním ročníku, Velká Británie pak je čtrnáctou potvrzenou účastnickou zemí.

Naposledy se na Mošnově britský Eurofighter Typhoon předvedl před dvěma lety, kdy se zde setkal s těmito stroji všech jejich evropských provozovatelů. Letos se připojí „pouze“ k německému, jež bude k vidění na statické stojánce, a ke španělskému, který stejně jako britský předvede své schopnosti v letové ukázce.

„Britské Královské letectvo bylo v roce 2005 prvním zahraničním letectvem, které se na naší akci představilo, v následujících letech zde ukázalo mnohé ze své výzbroje a velmi tak vítáme, že se jako tradiční účastník zapojí i do oslav 100. výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil včetně letectva, navíc když stejné výročí slaví i samotná RAF," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "V průběhu oněch sta let se osudy českého, potažmo československého, a britského letectva významně protnuly a jsme rádi, že si tato výročí můžeme připomenout společně."

Do kokpitu britského Typhoonu usedne letový poručík Jim Peterson, jenž kromě povinností display pilota rovněž jako instruktor a učitel elektronického boje přispívá k výuce nových pilotů RAF. Zároveň se ale podílí i na primární úloze RAF, tedy ochraně vzdušného prostoru Velké Británie. Svou letovou ukázku má koncipovanou tak, aby předvedl mimořádnou sílu a zrychlení letounu a aby co nejlépe naplnil motto Dislay Teamu #BringTheNoise (volně přeloženo: ukažte rámus).

Dvoumotorový víceúčelový bojový letoun s charakteristickým delta-křídlem Eurofighter Typhoon byl původně vyvinut ke vzdušným soubojům, současná verze britských strojů s označením FGR4 však může být nasazena v  plném spektru leteckých operací, včetně air policingu, podpory mírových misí či útoků na pozemní cíle. RAF disponuje celkem 150 těmito letouny, které po vyřazení strojů Tornado F3 jako jediné sloužily k zabezpečení vzdušného prostoru Velké Británie. V současnosti se k této roli přidávají i letky s nově dodávanými F-35B Lightening.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA

Moravskoslezský kraj

HLAVNÍ PODPORA

GENERÁLNÍ PARTNER AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER

Pivovar Zubr

HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

Česká televize