POTVRZENÁ ÚČAST 2018     1x F-16 (D); 1x C-130 (S) 6x PC-9M (D) 1x F-16 (D) 1x F-18 (D) 1x Rafale (D) 1x EF Typhoon (S); 1x P-3C (S); 1x Sea King (S); 1x Sea Lynx (S); 1x EC-135 (S); 1x Bell 206 (S) 1x JAS-39 (D) 1x AS365 (S); 1x C-27 (S); 2x L-39 (S)  1x DA-20 (S); 1x P-3C (S) 1x F-16 (D); 6x TS-11 (D); 1x F-16 (S)  1x C-27 (S); 1x MiG-29 (D); 1x UH-60 (S)  1x EF Typhoon (D) 1x SK 35 Draken (D); 1x AJS37 Viggen (D); 1x J32 Lansen (D); 1x Saab 105 (Supp)   

Zprávy

Dvojice hlavních bojových tanků zahraničních účastníků, M1 Abrams a Leopard 2, poprvé na Dnech NATO

13.09.2018, 19:28

Prezentace zahraniční pozemní obrněné techniky se již stala nedílnou součástí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, poprvé v celé historii se však na akci představí hlavní bojové tanky dvou cizích států. Zatímco americký M1A2 Abrams si budou moci návštěvníci prohlédnout na statické prezentaci, německý Leopard 2 se představí také v rámci dynamické ukázky.

Toto setkání tak divákům nabízí jedinečnou příležitost ke srovnání dvojice jedněch z nejužívanějších strojů svého druhu. Navzdory svému vzniku na přelomu 70. a 80. let si totiž udržely své místo v ozbrojených silách různých zemí světa, a to mimo jiné díky řadě modernizačních programů, které přispěly k jejich využití i v novodobých konfliktech.

„Těší nás, že prezentace pozemní obrněné techniky zahraničních účastníků se na naší akci stále rozšiřuje, a to nejen ze strany speciálního partnerského státu, ale i sousedních zemí a partnerů. Důkazem toho je právě jedinečná účast hlavních bojových tanků dvou cizích států na letošních Dnech NATO. Německý Leopard 2 se navíc představí ve společné dynamické ukázce se svým českým protějškem T-72M4CZ a americkým bojovým vozidlem pěchoty M2 Bradley, v níž demonstrují vedení bojové činnosti,” oceňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Zatímco M1A2 Abrams reprezentují americkou větev technologického vývoje hlavního bojového tanku, s nimiž mimo ozbrojené síly Spojených států operují pouze mimoevropské země, kupříkladu Austrálie či Egypt, německý Leopard 2 naopak nalezl své uplatnění především v rámci evropských armád. Oba stroje nesou kanón ráže 120 mm, mají vysokou odolnost pancíře zajišťující ochranu například vůči protitankovým minám či nástražným výbušným zařízením a využívají moderních digitálních systémů řízení palby, laserového zaměřování či systémy elektronického boje.

Oba hlavní bojové tanky mají za sebou i cenné bojové zkušenosti. Kdežto M1A2 Abrams se ve velké míře účastnil první války v Zálivu či invaze do Iráku, Leopard 2 byl nasazen například v operacích v Kosovu a Afghánistánu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA

Moravskoslezský kraj

HLAVNÍ PODPORA

GENERÁLNÍ PARTNER AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER

Pivovar Zubr

HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

Česká televize