POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Ve své české premiéře se představí finský F-18 Hornet display

21.03.2014, 12:00

Poprvé v České republice se představí Finsko, jedna z mála evropských zemí, která se ještě Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR neúčastnila. Finské vzdušné síly (Ilmavoimat) vyšlou stíhací letoun F-18 Hornet, který se předvede v solo display letové ukázce.

„Z účasti finského F-18 solo display se velmi těšíme. Pro Finsko je to premiéra nejen na Dnech NATO v Ostravě, ale v celé České republice, a rovnou se jedná o atraktivní letovou ukázku F-18 Hornet, která je divácky velmi žádaná. Poprvé a zatím naposledy se na Mošnově Hornet objevil v roce 2007 v barvách španělského letectva,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které zářijovou show pořádá. „Účast finského Hornetu je o to výjimečnější, že se stroj v zahraničí často nepředvádí. V loňském roce se například představil pouze jedinkrát mimo Finsko, a to v Nizozemí,“ dodává Pavlačík.

„Jsem velmi rád, že se dojednání účasti stroje F-18 finských vzdušných sil na Dny NATO v Ostravě vydařilo,“ řekl Petr Lukasík, nový finský honorární konzul v Ostravě a zároveň generální ředitel společnosti Tieto Czech. Finsko v letošním roce slaví 20 let od vstupu do aliančního program Partnerství pro mír a Česká republika si připomíná již 15. výročí vstupu do NATO.

Stroje F-18 Hornet byly vyvinuty jako palubní stíhací a bojové letouny pro letadlové lodě amerického námořnictva v 70. letech 20. století. Plní širokou škálu misí od obrany flotily, stíhacích úkolů, po blízkou leteckou podporu a průzkum. „Finské Hornety původně při nákupu na počátku 90. let byly určeny pouze pro stíhací úkoly a nebyly vybaveny schopnostmi pozemního útoku. Původní označení strojů je F/A-18 Hornet, finské označení F-18 tak odkazuje na čistě obrannou roli letounu,“ uvádí Pavlačík a doplňuje: „Ve 21. století byly stroje dovybaveny schopností útočit i na pozemní cíle, název letounu přesto zůstává stejný.“ Finsko používá 55 jednomístných strojů F-18C a 7 dvoumístných F-18D.

S finskými stíhači F-18 Hornet je spojená také zajímavost ohledně takzvaných offsetů, které byly s nákupem strojů spojeny. Výměnou za nákup Hornetů se americká strana zavázala k různé spolupráci s finskými společnostmi a v důsledku offsetů došlo i k uvolnění mobilních technologií, které vedly k zázračnému zrození firmy Nokia.

„Protože o účasti finského Hornetu probíhala tipovací soutěž, rádi bychom poblahopřáli třem nejrychlejším se správnou odpovědi, jimiž jsou Alca, RenierX a Pippo, a poděkovali všem účastníkům soutěže. Vítěze prosím, aby mě kontaktovali na mém mailu, abychom mohli dohodnout ceny,“ říká Pavlačík a dodává, že s velkou pravděpodobností se bude tipovačka ještě opakovat.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER