POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

USA: Premiéra obrněnce Stryker i návrat amerických velikánů

06.09.2018, 11:08

Spojené státy jakožto speciální partnerský stát letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR významně rozšiřují svou již potvrzenou účast. Zatímco americká armáda si přichystala další premiérovou prezentaci v podobě obrněného transportéru Stryker, americké letectvo a národní garda se vrací s leteckými obry v podobě bombardéru B-52, tankeru KC-135 a dopravního letounu C-17, jež na statice dále doplní i dvojice stíhacích letounů F-16.

Spojené státy, jež v rámci letošního ročníku Dnů NATO plní roli speciálního partnerského státu, se na mošnovském letišti pravidelně prezentují již od roku 2007, letos však poprvé i s pozemní obrněnou technikou: „Účast USA jakožto zvláštní partnerské země je zároveň určitým symbolem vzhledem k míře, jakou se Spojené státy zasloužily o vznik samostatného Československa. Proto jsme nesmírně rádi, že se této speciální role ujaly právě letos, navíc s nejširší prezentací v rámci střední Evropy,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Statická expozice americké armády bude nově rozšířena o premiérovou účast kolového obrněného transportéru Stryker, jehož si někteří návštěvníci mohou pamatovat z operace Dragoon Ride, během níž se v roce 2015 přesouval konvoj americké armády přes Českou republiku. Stryker tak doplní již potvrzenou pozemní obrněnou techniku zastoupenou hlavním bojovým tankem M1 Abrams a bojovým vozidlem pěchoty M2 Bradley, které se na statické ukázce představí společně s dvojicí bitevních vrtulníků AH-64 Apache.

Návratu se dočkají také divácky oblíbení letečtí obři v podání strategického bombardéru B-52 Stratofortress a tankovacího letounu KC-135 Stratotanker. Zatímco první jmenovaný bude pocházet z řad amerických vzdušných sil, prezentaci zmíněného tankeru zajistí letecká složka Národní gardy Nebrasky. Prezentace bude zároveň obohacena o zástupce Národní gardy Arizony, jež přiletí se dvěma legendárními stíhacími letouny F-16 Fighting Falcon, nejrozšířenějšími stroji svého druhu současnosti, o čemž svědčí jejich účast na Dnech NATO také v belgických, dánských, nizozemských a polských barvách.

„Poslední trojice zmíněných letounů se bude rovněž účastnit mezinárodního taktického cvičení Ample Strike, které se v České republice každoročně koná počátkem září. Pravidelná účast USA na tomto cvičení posiluje nejen česko-americké vztahy, ale také interoperabilitu obou letectev,” oceňuje velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Petr Hromek.

Americké vzdušné síly bude na statické ukázce reprezentovat také dopravní letoun C-17 Globemaster III, který se na mošnovském letišti znovu představí po dlouhých jedenácti letech. Tento stroj zároveň speciálně pro účely Dnů NATO dopraví i víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom, jehož premiérovou účast zajistí jeho výrobce a zároveň hlavní partner akce Bell Helicopter.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER