POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

USA představí budoucí české vrtulníky Venom a Viper

12.09.2019, 15:04

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR budou mít první možnost si zblízka prohlédnout oba vrtulníky, které v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35. Námořní pěchota Spojených států představí dvojici vrtulníku UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. 

Po loňské premiéře se na letiště v Mošnově vrací vrtulník námořní pěchoty UH-1Y Venom, poprvé ho však doprovodí také bitevní vrtulník AH-1Z Viper. Oba vrtulníky se pak představí návštěvníkům na statické ukázce, na kterou jí dopraví letoun C-5M Super Galaxy.

„Potvrzení účasti dvojice vrtulníků Venom a Viper rozšiřuje už tak nabitý seznam americké techniky. Navíc jde o výjimečnou událost, v Evropě se doposud oba vrtulníky představovaly pouze na komerčních aerosalónech, jedná se tak o jejich první společné veřejné vystoupení,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Dvoumotorový bitevní vrtulník Bell AH-1Z Viper vzniknul na začátku tisíciletí, jako modernizovaná verze AH-1W Super Cobra. Výzbroj vrtulníku Viper tvoří automatický kanón o ráží 20 mm, rakety Sidewinder typu vzduch-vzduch nebo neřízené rakety typu vzduch-země. V současné době je Viper využíván pouze americkou námořní pěchotou, do budoucna se však počítá se zařazením do výzbroje Armády ČR nebo pákistánského armádního letectva.

Stejně jako Viper, i víceúčelový vrtulník Bell UH-1Y Venom je v současnosti využíván pouze námořní pěchotou a také vychází ze svého předchůdce, UH-1N Twin Huey. Venom zároveň sdílí až 84 % dílů s AH-1Z Viper, díky čemuž je provoz a údržba obou vrtulníků výrazně jednodušší a levnější.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER