POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

UH-1Y Venom i Lynx budou mimořádně dopraveni letecky

06.09.2018, 15:08

Zatímco většina prezentované techniky se pro účely Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR obvykle dopravuje sama či je pro ni využito pozemních komunikací, letošní ročník přinese jednu logistickou premiéru. Ne jeden, ale rovnou dva stroje dorazí na mošnovské letiště na palubě strategických dopravních letounů An-124 Ruslan a C-17 Globemaster III.

Prvním z nich je víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom z řad americké námořní pěchoty, jehož premiéru na Dnech NATO zajistí jeho výrobce a zároveň hlavní partner akce Bell Helicopter a jenž bude na mošnovské letiště dopraven letounem C-17 Globemaster III přímo ze Spojených států. Návštěvníci si ho poté během víkendové show budou moc zblízka prohlédnout v sektoru speciálního partnerského státu po boku další americké techniky.

photo: Bell Helicopter

Nejedná se navíc o jediný stroj, jehož provozovatel využije letecké přepravy speciálně pro účely Dnů NATO. Stejným způsobem dorazí také bojové vozidlo pěchoty Lynx od firmy Rheinmetall, s nímž přiletí až z daleké Austrálie dopravní letoun An-124 Ruslan. Tato technika bude k vidění jak na statické, tak i dynamické ukázce – o tu se postará druhý kus tohoto vozidla, jež bude naopak dopraven po zemi.

„Letiště Leoše Janáčka Ostrava tak poprvé zažije přílet dvou dopravních obrů, které budou speciálně vypraveny pro dodání zúčastněné techniky. To svědčí o velké mezinárodní prestiži, kterou si Dny NATO za svou osmnáctiletou historii vydobyly,” zdůrazňuje předseda Jagello 2000 Pavlačík a dodává. "Přílet An-124 Ruslan s Lynxem je plánován na pondělí okolo 13. hodiny."

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER