POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Účast Slovenska jakožto speciálního partnerského státu ve znamení premiér i derniér

01.09.2017, 11:00

Speciální partnerský stát, jehož role se na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR zhostí Slovensko, předvede na Mošnově rozsáhlou prezentaci techniky svých ozbrojených sil i dalších bezpečnostních složek. Kromě již potvrzených ukázek se návštěvníci mohou těšit jak na premiéru vrtulníku UH-60 Black Hawk či strojů z Leteckého útvaru Ministerstva vnitra, tak i poslední veřejné vystoupení letounu Tu-154.

Nedílnou součástí Dnů NATO se za poslední tři roky stala úloha speciálního partnerského státu, jíž se v tomto ročníku ujalo Slovensko. Kromě slovenských vzdušných sil se Dnů NATO zúčastní i ty pozemní, včetně dělostřelecké jednotky a jednotky protivzdušné obrany. Stranou nezůstávají ani civilní bezpečnostní složky. „Naše akce klade důraz na přiblížení mezinárodní bezpečnostní spolupráce. Společná historie i úzké bezpečnostní vazby mezi Českou republikou a Slovenskem jakožto speciálním partnerským státem budou demonstrovány mimo jiné i v dynamických ukázkách zástupců celních správ a policejních sborů obou zemí,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Slovenské letectvo, které již na počátku roku přislíbilo dynamickou ukázku svého stíhacího letounu MiG-29, rozšířilo původně oznámenou účast. Diváci budou mít nově možnost si zmíněný stroj prohlédnout i zblízka, neboť se bude rovněž nacházet na statické prezentaci.

Velkým magnetem bude přítomnost víceúčelového vrtulníku UH-60 Black Hawk, jež na letošních Dnech NATO zažije mezinárodní premiéru. Tyto stroje z dílny americké firmy Sikorsky, kterých slovenská vláda v roce 2015 nakoupila devět kusů a které jsou nyní postupně dodávány do výzbroje vzdušných sil, reprezentují přezbrojování země na techniku západní provenience. „Tento přechod bude na akci reflektován o to více, že na statickou ukázku dorazí rovněž víceúčelový vrtulník Mi-17, které právě UH‑60 nahrazují,“ dodává Pavlačík.

Stejně jako armádní letectvo i vládní letka spadající pod Ministerstvo vnitra představí čtyři dopravní stroje. V průletu bude možné vidět letoun Airbus A-319, z blízka na statické ukázce se pak představí vrtulník Mi-171 a letoun Fokker 100, který se na Mošnově objeví poprvé. Zcela exkluzivní záležitostí pak bude účast transportního letounu Tu-154. Tento typ až do roku 2007 sloužil i v českém letectvu, na Dnech NATO se však nikdy nepředstavil. Nyní se tak bude jednat o jeho premiéru, ale současně i derniéru před vyřazením z aktivní služby a reálně poslední možnost jej spatřit a snad i vstoupit na jeho palubu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER