POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Třetí dynamiku F-16 na Dnech NATO v Ostravě nabídne Dánsko

26.06.2014, 15:29

Mezi potvrzené účastníky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se po pěti letech opět vrací Dánsko. Královské dánské letectvo předvede víceúčelový stroj F-16 v efektní dynamické ukázce, čímž se stává již třetím letectvem, které letos ukáže letové vlastnosti tohoto bojového stroje na ostravském nebi.

„Návrat Dánska na Dny NATO v Ostravě kvitujeme s potěšením. Před pěti lety Dánsko předvedlo dvojici vrtulníků AS-550 FEN-NEC na statické ukázce a letošní dynamika stroje F-16 je velmi důstojným návratem,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové show. Pro dánský stroj F-16 se jedná o premiéru na ostravské akci, řecký stroj bude mít rovnou českou premiéru, zatímco holandský F-16 demo team je již pravidelným účastníkem akce.

Královské dánské letectvo provozuje 30 letounů F-16 ve verzí AM a BM v úpravách Block 50/52. Tyto víceúčelové nadzvukové stroje se na ostravském nebi předvedou ve vystoupení tří letectev – dánského, řeckého a nizozemského. Každý tým má vlastní jedinečnou ukázku a vzájemně se liší, návštěvníci tedy budou mít ojedinělou příležitost jednotlivé varianty porovnat a dosyta si užít rachot proudových motorů. „Dánský pilot třeba létá na větším prostoru než nizozemský tým. Při dobrých povětrnostních podmínkách předvádí atraktivní ukázku stoupání z rychlého letu s forsáží v nízké letové hladině kolmo vzhůru až do deseti kilometrů, takže se návštěvníci určitě mají na co těšit,“ uvádí Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví + kosmonautika.

Jako malou ochutnávku přidáváme záznam ukázky F-16 z dílny dánských vzdušných sil s atraktivními záběry z kabiny letounu:

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER