POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Švédsko jako partnerská země posunuje Dny NATO do nové dimenze

17.07.2015, 13:00

Švédsko, po Polsku historicky druhá partnerská země Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky, se bude prezentovat ve velmi širokém spektru. Na mošnovském letišti se představí pozemní, letecká i historická vojenská technika.

Švédsko se zapíše do historie akce jako vůbec první země, která použije svých strategických přepravních kapacit k dopravě pozemní techniky. Švédsko totiž využije svých možností v rámci mnohonárodního programu Strategic Airlift Capability (SAC), jehož je účastnickou zemí a použije k dopravě letoun C-17 z alianční základny v maďarském městě Pápa.

„Švédsko tímto krokem začne psát zcela novou kapitolu patnáctileté historie naší akce a otevírá tím dveře do nové dimenze možnosti prezentace, které naší akci významně obohacují,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Zahraniční těžká pozemní technika byla vzhledem k značným přepravním nákladům na mošnovském letišti k vidění jen zřídka. „Věřím, že budoucí partnerské země v tomto řešení najdou inspiraci,“ dodal s úsměvem Pavlačík.

Strategický dopravní letoun C-17 Globemaster III navíc zůstane po celou dobu na statické ukázce a návštěvníci si jej tak budou moci prohlédnout po dlouhých osmi letech, kdy se v České republice na Dni NATO v Ostravě a CIAFu v Brně veřejnosti představil naposledy. „C-17 jsou velmi vytížené a obdobných akcí se statickou ukázkou, navíc v zemích, které nejsou členskými zeměmi programu SAC jako je Česká republika, se účastní velmi zřídka. Půjde tedy o velkou raritu,“ doplnil Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví a kosmonautika.

C-17 Globemaster III v rámci švédských strategických kapacit tak jistě bude hlavním magnetem letošní švédské prezentační zóny, rozhodně ale nebude jediným. Na statické ukázce bude dále vystaven letoun TP84T (švédské označení tankovací verze C-130 Hercules), který se divákům Dnů NATO již představil v roce 2013, kdy s Gripeny českých vzdušných sil provedl ukázku simulovaného tankování za letu.

Na mošnovské letiště se potřetí v řadě chystá i švédská historická letka. Ta se zde úspěšně se svými zřídka vídanými letouny předvedla v předchozích dvou letech a nejinak by tomu mělo být i letos. Na oznámení konkrétních strojů si však ještě musíme počkat.

Švédské pozemní síly bude reprezentovat nejmodernější těžký dělostřelecký systém FH77BW L52 Archer ráže 155mm, pásové bojové vozidlo CV 90 a terénní pásové vozidlo BvS10. Tento trojlístek moderní pozemní techniky bude právem patřit k tomu vůbec nejlepšímu, co kdy z techniky zahraničních pozemních sil bylo na Dnech NATO k vidění. „Veškerá švédská technika na statických ukázkách bude opět umístěna společně, aby prezentace jejich kapacit byla komplexní a co nejatraktivnější,“ upřesnil Pavlačík.

Švédsko se jako nečlenská země Severoatlantické aliance účastní pravidelně Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky od roku 2011 a vždy se prezentovalo velmi atraktivním způsobem.


V roce 2013 předvedl letoun C-130 Hercules švédského letectva s českými gripeny simulaci vzdušného tankování, o rok později se gripen pro jedinečný průlet utvořil formaci se stroji Draken a Viggen švédské historické letky.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER