POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Švédsko dále rozšiřuje účast premiérou dvou vrtulníků UH-60M Black Hawk

09.09.2015, 12:41

Statická ukázka Švédska, letošního speciálního partnerského státu Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, bude ještě obohacena. Dalším přírůstkem jsou dva vrtulníky UH-60M Black Hawk, nejmodernější verze známého amerického vrtulníku.

Švédové tak rozšíří škálu prezentované armádní výbavy, počínaje dynamickou ukázkou Švédské historické letky, přes statickou demonstraci obrněných vozidel až po prezentaci strategických transportních gigantů a již zmíněné víceúčelové helikoptéry. Na statické ukázce se pak objeví hned dvě úpravy UH-60M Black Hawk - jednak běžná trasportní a jednak CSAR/MEDEVAC určená pro evakuaci zraněných vojáků z bojových operací, která se dosud v České republice nepředstavila.

„Vedle sebe se tak postaví švédský strategický transportní letoun C-17 Globemaster III, taktický přepravní letoun C-130 Hercules v tankovací úpravě a nyní i vrtulníky Black Hawk UH-60M, které dorazí ze základny v Linköpingu. Švédsko nám tak ukáže celé spektrum svých přepravních kapacit, které by měly patřit do výbavy všech moderních armád,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. "Švédsko tak zcela naplňuje status speciálního partnerského státu, když z tak velké vzdálenosti na Letiště Leoše Janáčka Ostrava dorazí krom letadel i tyto vrtulníky a tři kusy pozemní techniky."

Čtěte také: Švédsko jako partnerská země posunuje Dny NATO do nové dimenze

Vrtulníky UH-60M americké společnosti Sikorsky Aircraft Corp. se však ve výzbroji této severské země nacházejí teprve od roku 2012, kdy začala dodávka celkem patnácti objednaných kusů. Ty prošly ihned prvním ostrým testem, když nahradily stávající vyhledávací a záchranné helikoptéry Hkp 10 Super Puma v rámci CASEVAC programu v rámci alianční mise v Afghánistánu, kde působily téměř dva roky. Švédsko tak použilo své nové Black Hawky pro účely lékařského transportu včetně přepravy vojáků a zavazadel, což je právě nejčastější využití této dvoumotorové helikoptéry.   

Více než 3 000 kusů vrtulníků Black Hawk nyní slouží v ozbrojených silách 27 zemí celého světa. V minulosti si na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR diváci mohli prohlédnout americký a rakouský UH-60, Švédsko je však prvním evropským státem, který vlastní nejmodernější verzi UH-60M, vyráběnou od roku 2006.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER