POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Švédská historická letka se vrací na Mošnov v premiérové sestavě

14.08.2014, 17:18

Jedním z vrcholů loňského ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR bylo vystoupení letounů Švédské historické letky. Letos se opět mohou diváci těšit na ukázku letových schopností AJS 37 Viggen, který bude doprovázet Saab 35C Draken. Tyto stroje se spolu představí vůbec poprvé na jedné akci v České republice a zároveň se jedná o českou premiéru Drakena ve švédských barvách.

„Potvrzená účast Švédské historické letky je výtečnou zprávou pro všechny letecké fajnšmekry. Její loňská premiéra v podobě dynamických ukázek letounů AJS 37 Viggen a Saab 105 patřila mezi taháky celé akce, a věřím, že nejinak tomu bude i letos,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové show. „Švédský Draken ještě nikdy nebyl v České republice k vidění a mimořádná je i kombinace této konkrétní dvojice letounů, které se oba předvedou v dynamických ukázkách. Bude to navíc i jediné letošní představení Švédské historické letky v kontinentální Evropě mimo severské země.“

„Draken je výjimečné letadlo vyráběné od 50. let, jehož hlavní určením byly letecké souboje. Konstruktéři jej vybavili přelomovým dvojitým delta-křídlem, díky němuž má stroj výtečné manévrovací schopnosti a velmi specifický vzhled,“ říká Pavlačík. „Viggen je potom jeho přímým následovníkem, zhruba o 15 let mladším, mezi jeho úlohy však patřil i průzkum či útok na pozemní cíle. Naskytne se tak výjimečná možnost srovnání dvou po sobě následujících generací letounů švédské konstrukční školy, jejímž nejnovějším produktem jsou stroje JAS-39 Gripen.“

Saab 35 Draken je prvním švédským nadzvukovým letounem, jehož prototyp vzlétl v roce 1955 a vyráběl se až do roku 1974. Švédská historická letka provozuje Draken ve verzi Sk 35C. Kromě Švédska drakeny sloužily i v letectvech Rakouska, Finska a Dánska. Celkem jich bylo vyrobeno 651 kusů, v aktivní službě byly zařazeny v rakouském letectvu až do roku 2005.

Ve stejném roce byl z aktivní služby vyřazen i poslední Saab 37 Viggen, který však patřil do výzbroje pouze švédského letectva. Přes jeho vynikající vlastnosti, mezi než patřil start a přistání na velmi krátké dráze či snadná údržba, se jej kvůli omezením na vývoz zbraní ze strany švédské vlády nepodařilo prodat zahraničním zájemcům. Vyrobeno bylo celkem 329 kusů, přičemž se představí stejný stroj jako loni, tedy typ AJS 37.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER