POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Švédská historická letka předvede svou dosud největší účast na Dnech NATO

12.08.2015, 19:33

Již potřetí v řadě se Švédská historická letka z partnerské země Severoatlantické aliance zúčastní Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky, tentokrát se třemi stroji pro leteckou ukázku a jedním podpůrným cvičným letounem. Půjde tak o historicky největší účast této unikátní letky, která v uplynulých dvou ročnících prezentovala vždy pouze se dvěma stroji.

V roce 2013, kdy se tato letka na Mošnově předvedla poprvé, měli návštěvníci možnost shlédnout stíhací letoun AJS 37 Viggen a cvičný Saab 105, který přiletěl místo původně deklarovaného J29F Tunnana. V loňském roce se společně s Viggenem představil jeho předchůdce Draken. „Letos však švédská historická letka v rámci letošního švédského speciálního partnerství poprvé rozšíří svou ukázku na čtyři stroje.

Kromě již zmíněných letounů Viggen a Draken představí v letové ukázce i J29 Tunnan. Doprovodí je také cvičný  Saab 105, který bude plnit funkci podpůrného letounu. Takto široká účast bude pro diváky jistě atraktivním zpestřením,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

Všechny tyto stroje velmi atraktivně doplní švédskou statickou prezentaci v rámci již uvedeného Special Partner Nation. „Švédsko tak letos v Ostravě představí nejenom svou nejmodernější pozemní techniku, strategické přepravní a tankovací kapacity, ale rovněž svou bohatou historii. Půjde tak o velmi komplexní a atraktivní prezentaci jedné země a návštěvníci se mají na co těšit,“ dodává Pavlačík.

Flygande Tunnan, neboli „Létající sud“, je označení pro první švédské proudové letadlo firmy Saab vyráběné po roce 1950. Poslední J29F Tunnan byl z armády vyřazen v roce 1967. Po něm začala firma Saab s výrobou SK 35C Drakena, nadzvukového stíhacího letounu. Patrně nejmladším veteránem je pak jednomístný víceúčelový bojový letoun AJS37 Viggen, který byl švédskou armádou vyřazen až v roce 2005, kdy jej nahradily stávající Gripeny.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER