POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Státní podnik LOM Praha se ukáže na zemi i ve vzduchu

12.09.2017, 09:32

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na představení celkem tří strojů hlavního strategického partnera akce, státního podniku LOM PRAHA. S jeho letouny z pardubického Centra leteckého výcviku se budou moci návštěvníci seznámit na statické i při dynamické ukázce.

„LOM PRAHA je i pro tento rok naším hlavním strategickým partnerem, velmi si této dlouholeté podpory vážíme a také díky ní si Dny NATO uchovaly svoji vysokou úroveň. Budeme se těšit i na další pokračování úspěšné spolupráce,“ ocenil podnik předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Pro letošní ročník LOM PRAHA pro návštěvníky na Mošnově připravil dynamickou ukázku víceúčelového užitkového vrtulníku Mi-2, který stále patří mezi nejrozšířenější lehké vrtulníky na světě. Návštěvníci Dnů NATO budou ovšem svědky derniéry tohoto legendárního stroje, neboť bude z arsenálu LOM PRAHA vyřazen. Kromě Mi-2 se však ve vzduchu ukáže v polských barvách i W-3 Sokol ve vojenské verzi, konstrukčně vycházející právě z Mi-2.

Na statické ukázce poté bude vystaven věhlasně známý celokovový dolnoplošník Zlín 142, který se používá pro základní i pokročilý výcvik a k akrobacii. K němu se na zemi přidá rovněž střední víceúčelový turbohřídelový vrtulník Mi-17.

Státní podnik LOM PRAHA nabízí zejména modernizaci, opravy a údržbu vojenských i civilních vrtulníků a letadel, pro Armádu České republiky a nejen pro ni také zajišťuje kompletní výcvik budoucích pilotů. Ti cvičí v Centru leteckého výcviku v Pardubicích na široké škále strojů zahrnující mimo jiné letouny Zlín 43, Zlín 142, L-39 Albatros, L-410 nebo vrtulníky Mi-2 a Mi-17.

LOM PRAHA je jediným opravárenským závodem pro vrtulníky řady Mi v zemích NATO a EU, který je certifikován ruskými konstrukčními kancelářemi MVZ Mil a OAO Klimov. Podnik, jehož historie sahá až do roku 1915, nabízí oproti mnoha konkurentům komplexní služby spojené s životním cyklem letecké techniky. Zejména se soustředí na opravy vrtulníků Mi-2, Mi-8/17, či Mi-24/35.

V rámci výše zmíněného pardubického Centra leteckého výcviku bylo vybudováno také Taktické simulační centrum, ve kterém si piloti nacvičují různé taktické a bojové situace, a to pomocí simulátorů s nejmodernějšími technologiemi umožňující téměř reálnou vizualizaci. Simulace pilotům pomáhá připravit se na celou řadu vojenských zákroků, jež mohou při výkonu služby zažít.

O vývoj a výrobu simulátorů a trenažérů, včetně souvisejících služeb, se stará společnost VR Group, dceřiná firma spadající pod LOM PRAHA. VR Group nad to pracuje s trenažéry nejen pro piloty, ale také pro pozemní jednotky a komplexním výcvikovým a výukovým systémem krizového managementu, například pro výjimečné situace při živelních pohromách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER