POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Španělský Eurofighter se vrací na Mošnov

20.04.2018, 11:27

Španělské letectvo je dalším potvrzeným účastníkem letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Po dvou letech se v dynamické ukázce nad mošnovským letištěm představí se stíhacím letounem Eurofighter Typhoon.

Španělský Eurofighter mohli diváci na Dnech NATO poprvé a dosud naposled spatřit v roce 2016, kdy došlo k historickému setkání těchto strojů všech jejich pěti evropských provozovatelů - kromě Španělska se dále jednalo o Velkou Británii, Rakousko, Německo a Itálii. Tři z nich se navíc představily v jedinečném společném závěrečném průletu.

„Dynamické ukázky letounů Eurofighter patří mezi jedny z nejatraktivnějších a těší nás, že právě Španělsko se po roční pauze rozhodlo znovu naší akce s tímto strojem zúčastnit. Přestože se tato informace již dříve objevila na některých internetových stránkách, tradičně jej oznamujeme až poté, co nám jeho účast oficiálně potvrdilo španělské letectvo,“ zdůrazňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Zrovna tak se již na internetu a sociálních sítích objevila zpráva. že se opět nemusí jednat o jediný letoun tohoto typu, který se na Dnech NATO objeví, ale i v tomto případě platí, že to nepovažujeme za oficiální potvrzení.“

Eurofighter Typhoon je víceúčelový dvoumotorový nadzvukový letoun s charakteristickým delta křídlem, jež byl primárně vyvinut pro vybojování vzdušné nadvlády, dodatečnou modernizací byl však uzpůsoben i pro útoky proti pozemním cílům. Španělské letectvo v současnosti provozuje 62 těchto strojů z celkového počtu 73 objednaných, o tři letouny přišlo kvůli haváriím.

Naposledy mohli diváci Eurofightery na Dnech NATO zhlédnout v loňském roce, kdy se představily v rámci dynamických ukázek v podání rakouského a italského letectva, na statické prezentaci pak byl k vidění letoun v rakouských barvách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER