POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Španělsko rozšiřuje letku Typhoonů na Dnech NATO

20.06.2016, 14:29

I když bude při 15. výročí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR jasná obloha, na nebi budou burácet tři 'tajfuny", neboli moderní dvoumotorové bojové letouny Eurofighter Typhoon. Účast svých těchto strojů v letových ukázkách již dříve přislíbila Itálie s Rakouskem, aktuálně jsme obdrželi potvrzení i od španělského letectva.

Španělsko je poslední evropskou zemí, která má tento víceúčelový dvoumotorový letoun s charakteristickým delta křídlem ve výzbroji a která ho na mošnovském letišti ještě nepředstavila. Rovněž se tímto po devíti letech uzavře představování letounu v barvách zemí, jež se podílejí na jeho vývoji a výrobě – premiéru si na statické ukázce odbyl v roce 2007 díky britskému Královskému letectvu.

„Španělské letectvo zde zanechalo nezapomenutelný dojem především díky účasti akrobatických skupin - Patrully Águila v roce 2008 a vrtulníkové Patrully ASPA před třemi lety. Již v roce 2007 však byla letová ukázka španělského letounu F-18 Hornet jedním z vrcholů programu a těšíme se, že podobně vynikne letos i Eurofighter, druhý z bojových letounů ve výzbroji španělského letectva,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Vzhledem letošní k nabité konkurenci, a to nejen dvou dalších Eurofighterů, to však nebude mít vůbec jednoduché, ale o to bude pomyslný vzdušný souboj o diváckou přízeň zajímavější.“

Čtěte také: Rakouský Typhoon opět zahřmí nad Mošnovem

Španělsko má objednáno celkem 87 těchto letadel, dodáno již bylo 61, o dvě však přišlo kvůli haváriím. Největší letku vlastní suverénně Britové se 160 kusy tohoto stroje. Kromě pěti evropských států patří do výbavy ještě Ománu a Saudské Arábie.

Naposledy se Eurofighter Typhoon proletěl nad hlavami diváků Dnů NATO v roce 2013, a to v podání Rakouska, v následujících ročnících mohli návštěvníci akce vidět tento stroj v německých barvách na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER