POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Slovensko představí nový Spartan i Black Hawk, letovou ukázku zopakuje MiG-29

11.05.2018, 12:52

Při oslavách výročí 100. let samostatného Československa v rámci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nemohou chybět zástupci Slovenska. Jeho letectvo představí svou nejmodernější techniku - dopravní letoun C-27 Spartan a vrtulník UH-60 Black Hawk. Stíhací letoun MiG-29 se navíc předvede v oblíbené dynamické ukázce.

Slovensko, které v loňském roce zastávalo roli speciálního partnerského státu, se tak bude na Mošnově prezentovat se svou nejmodernější technikou, v případě letounu C-27 Spartan se navíc jedná o jeho zahraniční premiéru. Vystoupení stíhacího letounu MiG-29 bylo navíc loni diváky zvoleno nejlepší letovou ukázkou.

„Bez slovenské účasti by letošní připomínka 100. výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil byla v podstatě nemyslitelná a jsme rádi, že budeme mít možnost si připomenout naši dlouholetou společnou historii,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Slovenské letectvo se zároveň nachází v období významných modernizací a přezbrojování na techniku západní provenience, a nás těší, že si pro její premiérové zahraniční představení loni i letos zvolilo naši akci,“ dodává Pavlačík.

Slovensko nyní disponuje dvojicí strojů C-27 Spartan italské společnosti Leonardo-Finmeccanica, přičemž první z nich byl dodán loni v listopadu, druhý teprve minulý měsíc. Jedná se o dvoumotorové turbovrtulové letouny středního doletu a ve výzbroji letectva nahrazují vyřazené letouny An-24 a An-26. Sloužit budou pro potřeby mezinárodních misí i národního krizového managementu.

Dalším novým přírůstkem je víceúčelový vrtulník UH-60 Black Hawk, který však zažil svou mezinárodní premiéru na Dnech NATO již v loňském roce. Americká firma Sikorsky slovenskému letectvu postupně dodává devět těchto strojů. Jejich všestrannost umožňuje využití nejen pro bojové operace a podporu pozemních sil, ale také pro výcvik a zajišťování pomoci při živelních katastrofách.

Naopak dvoumotorový stíhací letouny MiG-29, jež tvoří páteř slovenských vzdušných sil, byl vyvinut v 70. letech, a Slovensko již uvažuje o jejich nahrazení švédskými letouny JAS-39 Gripen nebo americkými F-16 Fighting Falcon. Stroje MiG-29, které byly modernizovány na standardy NATO, však bude využívat minimálně do roku 2019.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER